Pisanje bloga na različnih spletnih straneh

Home / Aktualno / Pisanje bloga na različnih spletnih straneh
pisanje bloga

Pisanje bloga je tudi v Sloveniji priljubljena oblika objavljanja in mnogi blogarji lahko o svojih začetkih marsikaj povedo. Žal bomo razočarani, če mislimo da je dovolj, če samo poiščemo domeno in najdemo lepo ime za našo novo spletno stran. Preden se lotimo pisanja bloga, dobro razmislimo če sploh imamo čas za to. Za kvaliteten blog namreč potrebujemo precej časa, posebej dokler nam zadeva ne steče. Skratka, za pisanje bloga je potreben čas, strateško načrtovanje in tudi nekaj predanosti.

Glede na to, da je pisanje bloga izjemno dobra priložnost predvsem za delo od doma, svetujemo, da si v povezavi z delom od doma in pisanjem bloga, preberete še naš zapis Delo od doma preko interneta.

Pisanje bloga – kako se uspešno lotimo bloganja

Če smo resnično začetnik, je najbolj, da izberemo preprosto platformo za bloganje, to pa je vsekakor WordPress. Čeprav je platforma WordPress precej preprosta in nas nadzorna plošča sama vodi pri pisanju, naj nas to nikakor ne zavede! Za uspešen blog potrebujemo še veliko več! Naučiti se moramo osnove SEO pisanja, kako oblikovati in opremiti slike v blogu, kako uporabljamo razna orodja in še mnogo drugih uporabnih znanj. Najbolje, če se najprej priključimo k WordPress tečaju, kjer se bomo naučili vse, kar potrebujemo za pisanje bloga.

Ko se naučimo osnovnih stvari in že znamo uporabljati orodja, ki jih potrebujemo pri pisanju, se seveda lotimo bloganja. Ljudje, ki že dlje časa pišejo blog, povedo, da dnevno porabijo tudi do štiri ure časa za pisanje. Pogosto pišejo po službi, tudi ponoči. To nam pove, da so pravi blogerji ves čas v razmišljanju in je pisanje bloga njihov življenski slog.

Pisanje bloga uporabljajo tudi vsa podjetja, ki stavijo na svoj internetni marketing. Saj pravilno pisanje bloga na spletnih straneh podjetij prispeva k večanju obiskovalcev na spletne strani, hkrati pa blog zapisi služijo tudi kot odlično promocijsko orodje za udejstvovanje podjetij na družabnih omrežjih.

Zakaj pisati blog in kaj nas še čaka poleg pisanja

Preden se podamo v vode bloganja, je dobro, če se vprašamo, zakaj pisati blog? Zakaj želimo pisati, kaj nas žene, kaj želimo svetu sporočiti? Ko si odgovorimo na ta vprašanja, sledi pisanje in nato težka pot na vrh Googla. To je vsekakor potrebno, saj drugače naših zapisov ne bo nihče bral. To pa pomeni, da se moramo naučiti SEO optimizacije, nekaj časa pa si moramo vzeti tudi za družabna omrežja.

Seveda je tukaj razlika med profesionalnimi blogerji in tistimi, ki pišejo samo za svoje veselje. Toda, čeprav je pisanje samo naš hobi, lahko z njim tudi kaj zaslužimo. Mnoge uporabniške izkušnje nam pokažejo, da blogerji tudi precej služijo, čeprav to ni njihova zaposlitev. Na svoj blog lahko namestijo Google AdSense, zanimivi so tudi affilieti spletnih trgovin. Največja novih piscev bloga je prav gotov ta, da se najprej zaženejo, objavijo nekaj blogov in nato čakajo da jih bo svet odkril. Seveda tako ne gre. Pri bloganju je potrebno ves čas delati. Pisati, objavljati, ves čas se moramo dosledno držati nekega načrta, drugače naših objav ne bo nihče bral.

Kako napisati blog, ki bo povečal prodajo na spletni strani

kako pisati blog

Če imamo uspešno spletno stran, kjer imamo tudi spletno trgovino ali prodajajmo kakšne druge storitve, je pisanje bloga lahko tudi uspešen prodajni marketing. Pisati je potrebno redno in če sami ne zmoremo napisati vseh vsebin, lahko k sodelovanju povabimo tudi gostujoče pisce. Vendar tudi napisati veliko vsebine in čakati, ni dovolj. Vse vsebine na naših spletnih straneh, bi morali vsake 4 mesece obnavljati, odstraniti zastarelo vsebino in dodati novo. Vsako objavo, ki jo obnovimo, lahko delimo med svoje bralce. S tem jih opozorimo, da so naše objave ves čas sveže in jih redno posodabljamo.

Kako izberemo uspešen naslov za blog in kdo bere naše bloge

Pri izbiri naslova si lahko pomagamo tudi z raznimi orodji. Eno izmed takšnih orodij je Headline Analyzer, kamor odtipkamo svoj naslov in dobimo oceno do 100. Izvedeli bomo tudi, katere besede naj uporabimo, da bo naš naslov privlačnejši. Poleg tega orodja moramo seveda uporabljati tudi orodja za analizo ključnih besed, brezplačna in primerna je Ubersuggest Free Keyword.

Ko napišemo blog, seveda pričakujemo da ga bo tudi kdo prebral in se odločil za nakup preko naše spletne strani. Pogosto mislimo, da naše stranke ne berejo blogov. Mogoče jih res ne, vendar uporabljajo Googlove iskalnike za iskanje informacij. Če bodo v našem blogu informacije, ki jih išče, potem bodo te informacije tudi našli in prebrali naš blog. Pri pisanju se moramo zavedati, da ne bo vsak naš članek uspešnica. Vendar ne smemo obupati in moramo ves čas dodajati nove vsebine in posodabljati stare.

Izbira naslova bloga naj sledi 2 praviloma:

  • najprej naj naslov bloga upošteva to, da je privlačen in izraža korist za bralce. Če bralci v naslovu bloga ne vidijo koristi zase in motiva zakaj bi naj sploh prebrali nek zapis, bloga ne bodo brali.
  • naslov naj vključuje ključno besedo za katero je SEO optimiziran blog zapis. S tem bo blog prikazan tistim uporabnikom Googla, ki ključno besedo vtipkajo v iskalnik – za te pa je pravzaprav blog tudi pisan.

Krasen primer upoštevanja pisanja naslova za blog na ta način poglejte na spodnji sliki, sicer pa celoten zapis za tiste, ki jih zanima poroka, najdete na povezavi.

pisanje bloga naslov

Pri pisanju naslova bloga se držite preproste formule:

naslov blog zapisa = ključna beseda + korist za bralca

Spodnji primer prikazuje primer zapisanega bloga za ključno besedno zvezo kaj je digitalni marketing, nadaljuje pa se v oklepaju z koristjo, ki jo dobi bralec, če se odloči prebrati zapisan blog zapis:

naslov bloga kako
vKoraku.si je mlada digitalna agencija, ki velja v Sloveniji za eno izmed specializiranih internet marketing agencij, ki pisanje bloga za spletne strani, uporablja kot redno prakso internetnega trženja in promocije, že skoraj desetletje.

NAMIG: Za pisanje bloga se zanima ogromno podjetij. Če se boste dobro natrenirali za pisanje blogov, za različne tematike, lahko vaše sposobnosti dobrega pisanja blogov, vnovčite tako, da ponudite pisanje bloga drugim speltnim stranem in podjetjem. Tako tisti, ki iščete pisce za pisanje vaše bloga kot tisti, ki ponujate pisanje bloga, boste vse informacije o tem našli v članki pisanje člankov za denar.

Kako se lotiti načrtovanja poglavij v blogu [da ga bodo bralci sigurno prebralig

Poglavja v blogu, podobno kot glavni naslov blog, morajo biti spisana tako, da tudi ona, izažajo koristi za bralca, hkrati pa vključujejo sinonime primarne ključne besede, za katero je SEO optimiziran celoten blog zapis.

Če so poglavja zgolj “seznami sinonimov glavne ključne besede”, poglavja ne bo bral nihče, če pa je naslov poglavja spisan tako, da izraža korist, ki jo bo prejel tisti, ki prebere določeno poglavje, pa obstaja večja verjetnost, da bo takšno poglavje tudi prebrano.

NAMIG: Poglejte naslov tega poglavja

Kje pisati blog [da ne boste imeli prevelikih stroškov]

Če se zanimate za pisanje bloga, je seveda prvo izmed vprašanj, na katero potrebujete odgovor, kje pisati blog. Platform za pisanje bloga je na internetu nešteto, da izberete zase najbolj ustrezno, pa je pomembno, da si odgovorite na vprašanje kakšen je namen vašega bloganja. Od namena pisanja bloga je namreč odvisno katero platformo za pisanje bloga se splača izbrati.

Strošek pisanja bloga ni samo cena, ki jo plačamo, da lahko nekje na internetu pišemo blog. Ampak je tudi cena, ki jo plačamo za to, da naši blog zapisi, ki nastajajo pri nekaterih blogerjih, skozi leta njihovega pisanja, ostajajo varni. Da se slučajno, po kakšnih treh ali štirih letih pisanja bloga, ne zgodi, da vsi zapisi preprosto zginejo, ker je naš gostitelj bloga/vsebin, preprosto zaključil s svojo spletno dejavnostjo.

Zato se splača o tem kje pisati blog dobro premisliti, najbolje pa je, da se kar na začetku odločite za sigurno gostovanje, nekje v vaši bližini (Sloveniji), ki hkrati omogoča dnevno arhiviranje vašega bloga.

Sicer vas bo to na leto stalo okrog 70 do 80€, a je to nič v primerjavi s pisanjem bloga na brezplačnih portalih, pri katerih pa nikoli ne veste kdaj bodo ugasnili svoje strežnike.

Večina podjetij in tistih, ki namerava resno graditi in redno pisati svoj blog, se prej ali slej odloči, da plača na leto teh nekaj 10 evrov in ima varno shranjene vsebine na slovenskih strežnikih.

NAMIG: Poglejte primer bloga o vzmetnicah v spletni trgovini Pohištvo123.si. Blog “gostuje” na isti strani kot spletna trgovina Pohištvo123.si, kjer se jogiji tudi prodajajo.

PRIPOROČAMO: Če imate namen začeti pisati blog z namenom, da z blogom v prihodnosti tudi nekaj zaslužite, si preberite članek Kako zaslužiti z blogom.

Koliko blog zapisov napisati na blogu

Odgovor na to koliko blogov (zapisov) objaviti na svojem blogu je odvisen od namena vašega bloga. Če mislite pisati blog ljubiteljsko, pač napišete toliko blogov, da se počutite dobro. Če ustvarjate blog v npr. komercialne namene, ni narobe, če blog zapisov napišete čim več oz. toliko kot jih lahko. Glede na kader in časovne in motivacijske zmožnosti.

V Sloveniji, velja za enega najbolj rednih in količinsko najbolj intenzivnih piscev blogov, specializirana spletna stran za varčevanje energije, Varčevanje-energije.si. Pri njih novi blog zapisi nastajajo praktično na dnevni bazi, je pa v ekipo piscev blogov vključenih redno 5 avtorjev.

Sicer pa večji in najbolj znani medijski portali v Sloveniji ustvarjajo novice po 30 in več vsebin na dan, novice oz. tekstovna vsebina, pa se od bloga kaj dosti ne razlikuje.

Res, da pri bloganju sicer pravimo, da gre bolj za osebne zapise in razmišljanja avtorjev, a tudi novice lahko prištevamo k vrsti spletne vsebine – za katere pa moramo prav tako upoštevati pravila pisanja.

Kje dobiti ideje za pisanje bloga

Ideje za pisanje bloga se največkrat “črpajo” iz dveh “virov”:

  • lastne ideje in sprotni navdih
  • ideje od konkurentov

Najlažje je seveda pisati blog, če imate sami v sebi ideje o katerih bi pisali. Takrat tudi beseda hitro teče in dostikrat imamo pisci blogov, ki pišemo na podlagi lastnega navdiha, dostikrat občutek, da bi lahko pisali še štiri dni in nam ne bi zmanjkalo besed….

A pisanje po lastnem navdihu, predvsem pa pisanje dlje časa (več mesecev, let), ima pogosto za posledico, da zmanjka navdiha za nadaljevanje.

Ko zmanjka navdiha za pisanje blogov, je najlažja pot do novih idej za pisanje blogov, konkurenca. Pregledate preprosto ideje konkurenčnih blogov in spletnih strani in razmislite ali bi o njihovih tematikah boljše, privlačnejše, lepše, bolj razumljivo, znali blog zapis pripraviti sami.

Primer…

Recimo, da nek blog govori o idejah…. Če v blog zapisu predstavljajo npr. nekaj idej, razmislite ali lahko sami napišete blog z še več idejami.

V blogu ideje za team building je npr. predstavljenih 7 idej za izvedbo team building programa. Ali, če ste sami pisec v podobni panogi, lahko spišete blog zapis, ki ponuja 20 idej za izvedbo team buildinga?

Da….?

To je pot do novih idej za pisanje blogov 🙂

Kako pisanje bloga koristi pri pisanju ostalih spletnih vsebin

Tisti, ki redno pišete svoj blog, boste po vsej verjetnosti, bolj samozavestno drugim ponudili pisanje bloga oz. pisanje tudi drugih speltnih vsebin. Saj so zakonitosti pri pisanju, vsaj iz vidika ustrezne SEO optimizacije, enake, če pišemo blog ali opisujemo produkte v spletnih trgovinah ali pa, če opisuje npr. kategorijo izdekov v spletni trgovini.

Pravzaprav podobna pravila kot pri pisanju bloga, veljajo tudi za pisanje t.i. pristajalnih strani, lep primer spisanega besedila za pristajalno spletno stran, pa poglejte na spodnji sliki:

Na spletni strani Kreal.si lahko vidite spisano besedilo pristajalne strani za storitve inženiringa. Na prvi pogled lahko besedilo, mora vključevati vse kar pač inženiring ponuja: svetovalni, procesni, projektni, računalniški in izvajalski inženiring.

NAMIG: Da pisanje bloga koristi tako malim, srednje velikim in tudi največjim spletnim stranem in blagovnim znamkam, dokazuje tudi npr. redno pisanje bloga, ki ga izvaja npr. Abanka.si. Pisanje bloga ni samo za freelancerje. Saj ga Abanka, glede na svojo prepoznavnost in že visoko obiskanost njihove spletne strani, zagotovo ne bi pisala, če ta ne bi prinašal koristi.

Primeri pisanja blogov

Pisanje bloga na spletni strani posestva Trnulja

Posestvo Trnulja je ekološka kmetija, kjer je vse posvečeno naravi. Pridelujejo ekološko hrano, vsi objekti so zgrajeni iz ekološko razgradljivih materialov, prav tako apartmaji Trnulja, kamor se lahko umaknemo iz mestnega vrveža. Kot vsa podjetja, se mora seveda tudi to posestvo reklamirati in privabiti goste.

Oblikovali so lepo spletno stran, kjer poleg okusne hrane in bivanja, ponujajo tudi možnost team buildinga. Vse to seveda ponujajo na spletni strani, ki bo v kratkem prav gotovo odprli tudi spletno trgovino. Več o tem kako odpreti spletni trgovino na svoji spletni strani, si lahko preberete v prispevku Kako začeti spletno trgovino?

Kaj najdemo na spletni strani posestva Trnulja?

Na spletni strani posestva Trnulja najdemo vse, kar mora imeti dobra spletna stran. Lepo kazalo nas vodi po njihovi ponudbi, vse skupaj je opremljeno z lepimi slikami in barvami. Spletna stran Trnulja nas popelje skozi njihovo ponudbo z naslednjimi naslovi: Bivaj, okušaj, doživi, proizvodi, o posestvu, cenik in kontakt. Na spletni strani je tudi Trnuljni blog in povezava do faceboke strani.

Bivaj
primer bloga Trnulja

Če na spletni strani kliknemo na bivaj, odkrijemo ponudbo prelepih apartmajev, ki so jih poimenovali po slovenskih žitih. Vsi apartmaji so zgrajeni iz ekološko razgradljivih materialov in so okusno opremljeni. Zunanjost apartmajev je iz čvrstih smrekovih brun, ki so bila vsa posekana na posestvu.
Stene so lesene skeletne konstrukcije, zanimivost je tudi ta, da so polnjene z konopljino izolacijo in ročno ometane. V teh čudovitih apartmajih se bo vsak gost odpočil in napolnil z novimi energijami.

Okušaj

Na strani okušaj nam lastniki posestva predstavijo njihovo čudovito kulinarično ponudbo. Prav posebno doživetje je večerja, ki nam jo postrežejo v veliki jedilnici, kjer kraljuje kamin in prevladuje dišeči les. Vse zdrave obroke pripravljajo izključno iz živil, ki jih pridelujejo na svoji ekološki kmetiji in jih pripravijo po tradicionalnih slovenskih receptih.

Doživi

Ko se na spletni strani pomaknemo na stran doživi, nas ponese v prelepo okolje posestva. Vabijo nas na prijetne izlete v okolici, posebno doživetje je obisk skrivnostnega barja, kamor se lahko odpravimo peš ali s kolesom. Na raziskovanje barja nas popeljejo tudi z njihovo električno kočijo. Na posestvu nudijo tudi možnost izvajanja team building dogodkov. Team building igre lahko podjetja izvedejo v prostorni dvorani, kjer imajo na voljo vso opremo, udeleženci pa lahko na posestvu preživijo tudi več dni in prespijo v prelepih apartmajih.

Proizvodi

Na posestvu lahko kupimo tudi ekološko pridelane izdelke, postavljen imajo tudi prodajni avtomat, kjer lahko izdelke kupimo 24 ur na dan. Privoščimo si lahko hladno stiskano konopljino olje, bučno olje, orehovo olje, olje oljne ogrščice in še mnoge druge ekološke proizvode.

Trnuljin blog

Na spletni strani Trnulja je tudi Trnuljin blog, kjer najdemo razne zanimive zapise o samem posestvu, o ekološko pridelani hrani in o vsej njihovi ponudbi. Blog je še v nastajanju in pričakujemo še veliko zanimivih zapisov.

Pisanje bloga o receptih

zakaj pisati blog

Bloganje o receptih je zelo priljubljeno po celem svetu in je seveda prišlo tudi v Slovenijo. Kako uspešno pisati blog o receptih? Tako kot pri vsakem drugem blogu, se moramo tudi pri pisanju blogov o hrani držati določenih pravil. Tudi tukaj se moramo najprej vprašati, zakaj pišem blog? Mnogi pišejo blog samo zato, da pač zapišejo recepte, ki jih zanimajo. Spet drugi se lotijo pisanja receptov zato, da jih objavijo na svojih spletnih straneh ali spletnih trgovinah. V vsakem primeru moramo pisati redno, dosledno in svoje strani ves čas optimizirati.

Trije primeri kuharskih blogov

V Sloveniji je veliko kulinaričnih blogov, ki jih najdemo, če odtipkamo besede recepti, ideje za kosilo, kaj za kosilo, jedi na žlico, slovenske tradicionalne jedi in pogosto tudi recepti za hujšanje. Pri bloganju o receptih je velika konkurenca in tudi zanimanje je zelo veliko, zato moramo recepte na blogu pisati redno in jih tudi objavljati na družabnih omrežjih. Posebej na facebook se je pojavilo izredno veliko skupin, ki objavljajo samo recepte.

Jedi na žlico

Recepti za jedi na žlico so zelo iskani, saj so običajno preprosti za pripravo in okusni. Na spletni strani popolnaprehrana.si, sem začela pisati recepte na ključni besedi jedi na žlico in tradicionalne slovenske jedi. Obe besedi imata dovolj iskanj na spletu da sta zanimivi, čeprav ima ključna beseda jedi na žlico vsekakor več iskanj in je tudi višje uvrščena. Najbolj uspešni slovenski blogerji so okusno.je, odprtakuhinja.delo.si, mojpogled.com, kulinarika.net in še mnogi drugi, ki bolj ali manj uspešno objavljajo bloge o receptih.

Sama sem se tega bloga lotila tako, da sem v kazalo vključila jedi na žlico po letnih časih, potem sem dodala brezmesne jedi na žlico, jedi na žlici z mesom in zdrave jedi na žlico. Največ zanimanja je za pomladne jedi na žlico in za zimske enolončnice. Pri blogu tradicionalne slovenske jedi, pa je največ zanimanja za stare slovenske recepte.

Ideje za kosilo

Blog na ključno besedo ideje za kosilo, sem začela pisati na spletni strani unisvet.si. Na to ključno besedo lahko pišem resnično raznolike recepte. Razdelila sem jih na naslednja poglavja:

  • Juhe
  • Glavne jedi
  • Priloge, omake in marinade
  • Solate
  • Sladice
  • Enolončnice in jedi na žlico

Tudi pri pisanju tega bloga poskušam redno pisati recepte, saj je tukaj resnično velika konkurenca. Na ključni besedi ideje za kosilo in jedi na žlico, sem ustvarila tudi Faceboke skupino, ki se ji je pridružilo že veliko ljubiteljev receptov. V teh skupinah objavljam recepte, ki jih pišem na mojih spletnih straneh, pogosto tudi na ključno besedo kaj za kosilo in recepti.

Pisanje bloga o receptih: