Kako se naučiti varčevati?

Home / Partnerske objave / Kako se naučiti varčevati?

Ne samo za tiste, ki vas zanima varčevanje sredstev z namenom povečevanja svojega zaslužka, ampak tudi za vse ostale, ki se šele spopadajo s tem kako varčevati, smo spodaj pripravili nekaj kratkih, a zelo praktičnih napotkov kako se naučiti varčevati.

Učinkovitost, dolgotrajnost in pa predvsem disciplina pri varčevanju, sta zelo pogosto povezana s tem, kakšen je naš načrt varčevanja. Če je le ta zastavljen preveč ambiciozno glede na naše varčevalne zmožnosti in tudi, če je preveč usmerjen v prehitro zasledovanje, nerealnih ciljev varčevanja, potem se zelo pogosto zgodi, da varčevanje ne rodi, rezultatov. Oziroma, da največkrat, v zvezi z varčevanjem, tistim dolgoročnim, tudi odnehamo.

kako se naučiti varčevati

Zato je potrebno varčevati začeti z nam primernimi vložki.

Nekdo, ki si lahko, vsak teden ali mesec privošči na stran dati 20€, drug si lahko v celem mesecu, od svojih finančnih sredstev, odščipne le kakšnih 10 evrov, tretji spet lahko na stran dajo tudi po 500 in več evrov na mesec.

Najbolje je zato znesek mesečnega ali tedenskega varčevanja odmeriti glede na % pridobljenih sredstev. Če npr. na mesec pridobimo 1000€ prihodkov, za varčevanje preprosto odmerimo 10%, kar znese 100€ vsak mesec.

Bolj pomembna kot višina mesečno privarčevanih sredstev je disciplina pri varčevanju. Še posebej, ko gre za varčevanje na dolgi rok.

Da bi ostali svojemu varčevalnemu načrtu zvesti, je pomembno, da varčujemo tako, da od sredstev, ki jih dobimo na račun (ali drugače) TAKOJ namenimo svojih 10% za varčevanje.

V nasprotnem se nam prepogosto zgodi, da se namesto, da bi varčevali, vedno pojavijo “nepredvidljivi stroški” zaradi katerih nek mesec ustavimo varčevanje oz. ga sploh ne začnemo.

Varčevanje je najbolj učinkovito tako, da NAJPREJ pridobljena finančna sredstva, takoj ob pritoku, na naš račun, preusmerimo v zastavljenem odstotku na naš varčevalni račun.

Ali je kredit primeren za namensko varčevanje?

Namesnko varčevanje imenujemo tisto, kjer varčujemo za točno določen, specificiran namen, največkrat pa z namesnkim varčevanjem želimo prihraniti denar za nakup računalniške opreme, opravljanje vzoniškega izpita, počitnice in podobno.

Glavno vprašanje, ki si ga postavijo mnogi, ki se ogrevajo za namensko, dolgoročno varčevanje, je ali se za to obliko varčevanja splača vzeti kredit.

Preden odgovorimo v celoti ne, povejmo, da je, ob določenih pogojih, smiselno tudi vzeti kredit za namensko varčevanje, a priporočljivo je, da si pred najetjem kredita za točno določen namen, natančno izračunate obrestno mero kredita, upoštevate obdobje varčevanja (ki je v primeru namenskega varčevanja, največkrat do 60 mesecev), treba je upoštevati kakšna je fiksna obrestna mera in kakšen je minimalni polog varčevanja. Ne pozabimo prišteti tudi morebitne stroške ob dvigu privarčevanih sredstev.

Namenska varčevanja spadajo v sistem t.i. zajamčenih vlog, odvisno od vrste varčevanja za točno določen namen, pa lahko v nekaterih primerih vplačila celo izvajate večkrat mesečno. Med opcijami za namensko varčevanje ne pozabite preveriti tudi možnost, da nekatere banke ponujajo tudi možnost najema kratkoročnega premostitvenega kredita, če potrebujete sredstva pred iztekom varčevanja (npr., da potrebujete stanovanjski kredit za mlade, lahko z namenskim varčevanjem dopolnite polog za stanovanjski kredit,…)

Varčevanje, ki prinaša zaslužek

V kolikor se odločimo, da ne bomo zgolj varčevali tako, da denar tlačimo doma v nogavico (kjer zaradi inflacije, skozi leta, izgublja vrednost), obstajajo tudi možnosti, da iz privarčevanih sredstev še dodatno zaslužimo. Še posebej tisti, ki delujete povsem samostojno na področju svojega dela (ponavadi je med takšnimi kar nekaj spletnih freelancerjev in oseb, ki samostojno nastopajo na spletu), bi lahko npr. svoj varčevačni račun plemenitili z vzajemnimi skladi. Ali z npr. varčevanjem kot naložbami v zlato.

Čeprav so na povezavi (možnosti zaslužka preko interneta), zapisane in zelo natančno opisane najrazličnejše priložnosti za zaslužek na internetu, se ne bo odveč spomniti, da je ena izmed bolj spregledanih opcij ustvarjanja dodatnega zaslužka tudi ta, da plemenitimo sredstva, ki smo jih “prvič” dejansko že zaslužili.

Dodatno: Kje varčevati?