Nakup in prodaja zlata

Home / Aktualno / Nakup in prodaja zlata

Za vse, ki se spopadate z vprašanjem kam investirati denar v letošnjem (in prihodnjih letih), smo spodaj pripravili 3 kratke, a zelo uporabne napotke v zvezi z investiranjem v zlato, še posebej, ker je nakup in prodaja zlata v zadnjem času (po končanju ekonomske recesije) znova v vse večjem porastu.

Pri nakupu in prodaji zlata, je celo bolj, kot pri marsikateri drugi vrsti investiranja, zelo pomembno, da poznamo svoj cilj nalaganja, k optimalnem varčevanju v zlatu pa močno pripomore dobro sestavljen varčevalni načrt, ki mora temeljiti na tem kakšen tip vlagatelja sploh smo, kot posameznik. Več uporabnih informacij o ustreznem tipu varčevanja (tudi preko zlata) najdete na https://www.triglavskladi.si/

Ali je naložba v zlato najboljša naložba denarja?

Ali sodi med najboljše investicije naložba denarja v alternativne naložbe, ali je morda naložba v stanovanje tista, ki je najboljša ali je pač kaj tretjega tisto, kar v danem momentu predstavlja najboljšo naložbo denarja. Ne glede na to, kak je odgovor, se je potrebno zavedati, da ne obstaja ena sama najboljša naložba denarja, že zaradi tega ne, ker, če bi bila ena sama, ne bi bila dobra – saj bi bila izpostavljena prevelikemu tveganju.

Ključno pri iskanju odgovora na to kaj predstavlja za nas najboljša naložba denarja je zato poznavanje našega tipa persone, saj smo si med seboj zelo različni, vsak od nas pa tudi na različne načine dojema naložbena in investicijska tveganja (1).

Nakup in prodaja zlata je zato v tem duhu samo ena izmed možnosti nalaganja naših sredstev, je pa res, da sodijo nakupi in prodaje naložbenega zlata, v segment varnih, stabilnih in predvsem mirnih naložb. Zato je iz vidika varnosti, naložba denarja v zlato, varna naložba.

nakup in prodaja zlata

Kako se bo obnašalo naložbeno zlato v prihodnosti?

Nedvomno naložbeno zlato ni primerno samo skozi prizmo pogleda investitorjev v preteklost, kjer sicer zgodovinsko gledano drži, da je zlato eno izmed najpogosteje in največkrat investiranih surovin skozi vso človeško zgodovino.

A investitorje zanima predvsem kako se bo obnašalo naložbeno zlato v prihodnosti. In iz tega vidika lahko nato opazujemo ali bo nakup in prodaja zlata, kot popularen investicijski segment, tudi v bodoče pariral modernim in drugim metodam sodobnega investiranja.

Nekateri pravijo, celo trdijo, da je naložbeno zlato priporočljivo za brezskrbno prihodnost, druga smatrajo celo naložbeno zlato kot špekulativno naložbo a analize trga investicij iz področja prihodnosti gibanja cene zlata, razkrivajo, da se plemenitim kovinam (ne samo zlatu) napovedujejo zlati časi in dobra prihodnost (1).

Zato se nakup in prodaja zlata smatrata kot smernici, ki bosta tudi v prihodnosti krojila smernice sodobnega investiranja.

Varčevanje v zlatu

Za varčevanje v zlatu se največkrat uporablja termin, da gre dejansko za varčevanje, kjer se predvsem priporoča varčevati z manjšimi zneski, mnogi investitorji, ki jih zanima nakup in prodaja zlata, pa se najraje sprašujejo kaj se splača bolj varčevati. Fondpolico ali, da se direktno kupi naložbeno zlato.

Glede na to, da lahko srebro in zlato kupimo in prodamo v fizični obliki, je ob ustrezno varnosti, zagotovo prava možnost, varčevanje v zlatu v fizični obliki. Nedvomno je pred investiranjem v zlatu tudi dobro preveriti Dejstva o zlatu, o katerih so zelo poučno napisane koristne informacije na spletni strani A Banke (na povezavi).

Ali se splača vzeti kredit za nakup zlata?

Ko že omenjamo Abanko (in tudi druge banke), v povezavi s tematiko varčevanja v zlatu, ne moremo tudi mimo tega, da se ne vprašamo ali se za nakup oz. varčevanja zlata, splača najeti tudi kredit. Saj vemo, da banke ponujajo kredite za različne namene in možnosti.

Zlato je že samo po sebi zelo varna naložba, saj ne izgublja vrednosti tako kot papirnati denar, hitri kredit, ki pa se pogosto med investitorji največkrat omenja za reševanje hitrih zagat in potreb, pa ni najbolj primerna in priporočljiva oblika financiranja za nakup zlata. Hitre kredite in tudi druge vrste kreditov praviloma uporabimo za potovanja, pokritja stroškov, ki jih nismo pričakovali, nakup športne opreme, specifične zdravstvene storitve in podobno, hkrati oa je treba vedeti, da se hitri kredit tudi najbolj splača najeti pri bankah pri katerih smo komitent. Te pa ne nujno ponujajo najbolj ugodne možnosti varčevanja v zlatu oz. nakupa zlata, kar pa lahko predstavlja dodatne stroške, če se odločimo za nakup ali varčevanje zlata pri nekom drugem, kot pri ponudniku kredita.

Če že razmišljate o možnostih kredita za nakup oz. varčevanje v zlatu, definitivno priporočamo, da med ponudniki kreditov poiščete takšno banko, ki ob ponudbi kredita, omogoča tudi varčevanje oz. nakup zlata. Vsaj iz tega naslova znižanja stroškov, boste zmanjšali riziko vaše investicije v zlato.