Zdravljenje suhih oči – kakšne so možnosti?

Home / Aktualno / Zdravljenje suhih oči – kakšne so možnosti?

Bolezen suhih oči obstaja že vrsto let. V zadnjih letih so raziskave pokazale, da je bolezen suhih oči veliko bolj zapletena, kot so sprva mislili. A strokovnjaki so kmalu odgovorili in danes je za zdravljenje suhih oči na voljo široka paleta možnosti. Če vas mučijo suhe oči, v nadaljevanju preverite, kako lahko lajšate simptome.


zdravljenje suhih oči se začne s pregledom pri oftalmologinji

Pogled v preteklost zdravljenja suhih oči

Zdi se, da je bil pred več kot 20 leti edini način zdravljenja suhih oči uporaba kapljic za oči, ki se jih je dalo dobiti v lekarnah brez recepta. Bolezen suhih oči se je takrat imenovala sindrom, za marsikoga pa je bila samo sitnost, ne pa resnična zdravstvena težava. A kmalu so začeli primeri težav s suhimi očmi strmo naraščati in oftalmologi so v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja ugotovili, da bodo potrebne dodatne raziskave o bolezni. Najbolj jasna raziskava Mednarodne delavnice za suhe oči je bila objavljena šele leta 2007. Kako zapletene in večplastne so suhe oči kot bolezen, lahko preberete na povezavi.

Danes vemo, da za suhe oči ni zdravila v klasičnem pomenu besede. Gre za obvladovanje vsakodnevnih simptomov z najustreznejšim zdravljenjem. Vemo tudi, da lahko do najučinkovitejšega zdravljenja pridemo sčasoma. Najbolje je, da s svojim oftalmologom skupaj razvijeta načrt zdravljenja, na rednih pregledih pa preverita, kako učinkovito je zdravljenje, da se zagotovi, da vaše zdravljenje deluje ali ga je treba prilagoditi.

Za zdravljenje suhih oči obstajajo številne možnosti

Zdravljenje suhih oči je odvisno od resnosti vašega stanja. Oftalmolog vam bo predstavil možnosti in predpisal tisto, ki je za vaše težave najbolj primerna. Možnosti so naslednje:

  • Kapljice za oči, umetne solze, geli za oči: še vedno gre za najpogosteje predpisana sredstva proti suhim očem, ki jih dopolnjujejo geli, ki so bolj viskozni in so zato primernejši za uporabo zvečer.
  • Zdravila, prehranska dopolnila, blažila: obsegajo peroralna in oftalmična zdravila, prehranske dodatke (omega-3) in tople obkladke.
  • LipiFlow: gre za medicinsko napravo, ki z nežnim pritiskom in toploto masira Meibomove žleze v robovih vek in jih odmaši, kar izboljša solzni film in prepreči izhlapevanje solz z očesne površine.
  • Solzni čepki: ti kot srno riža veliki čepki se vstavijo v solzne kanale ter blokirajo drenažo solz. Tako omogočijo, da se solze na očesni površini zadržijo dlje časa.

Zdravljenje suhih oči pod drobnogledom

Poglejmo si natančneje, kakšen je mehanizem zdravljenja suhih oči pri postopkih navedenih zgoraj.

Kapljice za oči, umetne solze, geli za oči

Umetne solze oz. kapljice za oči se lahko predpišejo kot del vašega načrta za zdravljenje suhih oči, saj učinkovito blažijo simptome zmerne do hude bolezni suhih oči.

Umetne solze učinkovito pomagajo številnim bolnikom, ki jih mučijo suhe oči. Oči navlažijo in pomagajo očesni površini zadržati vlago. Nekatere umetne solze vsebujejo elektrolite, ki pomagajo zdraviti površino očesa, ali zgoščevalna sredstva, kot je glicerin, tako da se lahko solze zadržijo na očesni površini dlje časa.

Izjemnega pomena je, da so kapljice za zdravljenje suhih oči brez konzervansov, saj so konzervansi znani po tem, da lahko še dodatno dražijo očesno površino. Svetujemo, da kapljice za suhe oči vsebujejo 2 pomembni učinkovini: hialuronsko kislino in trehalozo. Prva je znana po tem, da odlično zadrži vodo na očesni površini, druga pa jo ščiti in obnavlja, kar je bilo dokazano v znanstvenih raziskavah.

Geli za oči se pogosto predpišejo kot dopolnitev zdravljenja s kapljicami za oči. So gostejši, zato na očesni površini ostanejo dlje časa. Po uporabi je lahko vid malce moten, zato jih ne uporabljajte, ko vozite. Najbolje je, če jih v oči kapnete pred spanjem.

zdravljenje suhih oči in kapljice za oči, ki jih uporablja mlada ženska

Postopek LipiFlow

LipiFlow je zasnovan za zdravljenje suhih oči, ki se pojavijo zaradi izhlapevanja solz s površine očesa. Gre za tip bolezni suhih oči, ki velja za najpogostejšo. Izhlapevanje solz s površine očesa se pojavi zaradi vnetja Meibomovih žlez – te se zaradi vnetja zamašijo. To preprečuje naravno proizvodnjo olj (ali lipidov), ki jih vaše oko potrebuje za vzdrževanje zdravega solznega filma. Brez teh olj lahko solze izhlapijo hitreje, kot pa nastajajo, kar povzroči simptome suhega očesa.

Zdravljenje z napravo LipiFlow traja le nekaj minut. Je preprosto in neboleče. Sistem toplotnega pulziranja toploto dovaja na vašo notranjo veko z nežnim pritiskom. Na ta način odmaši zamašene Meibomove žleze. Zdravljenje je zasnovano tako, da se simptomi dolgoročno zmanjšajo.

Zdravila, prehranska dopolnila, blažila

Za zmerno do hudo obliko suhih oči so pogosto predpisane še druge vrste zdravil, ki jih lahko uživate peroralno ali v obliki kapljic za oči ali mazil. Glede na vaše stanje se lahko zdravilo predpiše samostojno ali skupaj z drugimi načini zdravljenja. Uporabljajo se lahko blagi steroidi, antibiotiki in druga protivnetna zdravila.

Priporoča se tudi uživanje prehranskih dodatkov, tako kot preventiva kot kurativa. Za zdravje oči je pomembna zdrava prehrana in podpora s prehranskimi dodatki. Vse več je dokazov, da bi lahko prehranska dopolnila z omega-3 maščobnimi kislinami veliko pripomogla k blaženju simptomov bolezni suhih oči.

za zdravljenje suhih oči se priporoča tudi uživanje omega-3 maščobnih kislin

Solzni čepki

Solzni čepki se vstavijo v izvodila solznih žlez, da bi preprečili pretirano drenažo solz, kar lahko povzroči suhe oči. Gre za kot riževo zrno velike čepke, ki se ponavadi priporočajo, kot kapljice za oči nimajo pravega učinka. Obstajata dve vrsti solznih čepkov, ki sta v celoti biozdružljivi s telesom.

Začasni solzni čepki se vstavijo v spodnjo veko, redkeje pa tudi v zgornjo. Zasnovani so tako, da začasno ustavijo odtekanje solz in povečajo njihovo proizvodnjo. Izkazalo se je, da so začasni solzni čepki učinkoviti tudi na dolgi rok. Uporabljajo se predvsem kot neke vrste preizkus, ali bi bili za bolnika ustrezni tudi trajni solzni čepki.

Trajni solzni čepki niso razgradljivi, saj so ponavadi izdelani iz silikona. Pogosto se ustavijo po uspešni uporabi začasnih čepkov. Če so pri vas simptomi bolezni suhih oči res hudi, boste morda ugotovili, da vam čepki nudijo ugodje v očeh, potreba po uporabi kapljic za oči pa se bo zmanjšala.

 

Katera vrsta zdravljenja suhih oči je za vas najbolj primerna, je odvisno od vašega počutja in diagnoze. Posvetujete se z oftalmologom o prednostih posameznega tipa zdravljenja za kar najboljše izide.