Uporaba naravnega arganovega olja in koristi niacina za kožo

Home / Aktualno / Uporaba naravnega arganovega olja in koristi niacina za kožo

Uporaba naravnega arganovega olja in koristi niacina za kožo

100% hladno stiskano arganovo olje je primerno za vsakodnevno nego kože celega telesa in las. Bogata je z vitaminom E, zato je odličen naravni antioksidant. Pomaga v boju proti gubam. Mehča in neguje kožo. Uporaba naravnega arganovega olja je primerna tudi kot sredstvo za odstranjevanje ličil ali namesto kreme. Odlično je tudi za akne, luskavico, ekceme, razdraženo ali od sonca obremenjeno kožo.

Olje prihaja iz Maroka, kjer ga berberske ženske izdelujejo že stoletja. Trenutno so zbrane v ženskih skupnostih – zadrugah. Prihodki od nafte gredo v skupnost in pomagajo pokriti stroške zdravstvenega varstva ali izobraževanja lokalnih žensk.

Za proizvodnjo enega litra olja je treba nabrati 25-30 kg mandljev z drevesa arganije trnate.

Uporaba naravnega arganovega olja:

– Uporaba naravnega arganovega olja po čiščenju kože zjutraj ali zvečer: namesto kreme nanesite nekaj kapljic arganovega olja na kožo in ga nežno vmasirajte v kožo obraza in dekolteja. Olje se bo bolje vpilo, če je koža sveže umita in še vedno rahlo vlažna.

– Uporaba naravnega arganovega olja po vsem telesu ali le na delih telesa: kjer je koža suha (po možnosti takoj po prhanju, ko koža bolje vpije olje).

– Uporaba naravnega arganovega olja kot sestavino za pilinge za ustnice: le majhna količina kristalnega sladkorja in dve ali tri kapljice arganovega olja.

– Uporaba naravnega arganovega olja na suhih in poškodovanih laseh: pred pogosto uporabo sušilnika ali likalnika poskusite z nočnim zavijanjem las. V lase in lasišče vmasirajte ustrezno količino arganovega olja ter jih zavijte v brisačo ali frotirni elastični turban. Zjutraj lase umijte in negujte kot običajno.

– Uporaba naravnega arganovega oljapri izjemno suhem lasišču: če vas srbi in peče ali pa je utrujeno in boleče po nenehnem napenjanju las z elastiko, je arganovo olje dober pomočnik. Na lasišče nanesite primerno količino olja in ga vmasirajte s konicami prstov. Pustite delovati vsaj eno uro, nato pa lase umijte na klasičen način.

Niacin deluje kot antioksidant in prispeva k pravilni presnovi. Ohranja naš srčno-žilni sistem v dobri kondiciji.

In kakšne druge učinke ima?

Niacin je na voljo v dveh oblikah:

Nikotinamid – ta oblika vitamina ne znižuje holesterola, vendar pomaga pri zdravljenju sladkorne bolezni in težav s kožo.
Nikotinska kislina – ta oblika vitamina B3 je topna v vodi in ugodno vpliva na delovanje srca ter zdravi visok holesterol v telesu.
Niacin je sestavni del vsake celice našega telesa. Pomaga pri sproščanju energije iz ogljikovih hidratov in pomaga vzdrževati ustrezno raven sladkorja v krvi. Predvsem ženske uporabljajo niacin v obliki prehranskih dopolnil, saj neposredno vpliva na lepoto kože in las. Poleg tega pomaga pri pravilnem delovanju možganov, živčnega sistema in prebave.

Ker se niacin pojavlja v raznoliki prehrani, je njegovo pomanjkanje v telesu precej redko. Zadosten vnos ima številne koristi za naše zdravje. Prispeva k zniževanju holesterola in nas varuje pred Alzheimerjevo boleznijo. Pomaga tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1.
Malokdo ve, da je niacin pomemben vitamin za moške. Pravzaprav lahko močno izboljša stanje erekcije. Deluje protivnetno, zlasti na krvne žile, ki povzročajo slabo erekcijo.

Katera živila so največji vir niacina?

Niacin ali vitamin B3 je v številnih živilih, zlasti v mesu, perutnini, ribah, pekovskih izdelkih (kruh) in žitih. Nekatere energijske pijače so dobesedno polne vitaminov B. V prehrano moramo vključiti tudi tuno, govedino, prekajenega lososa, otrobene kosmiče, oreščke, lečo, polnozrnati kruh in delikatesni kvas.
Kako se pomanjkanje niacina kaže v našem telesu?

Glavni simptomi pomanjkanja niacina so:

Poslabšanje spomina in zmedenost
Utrujenost
Depresija
Glavobol
Driska
Težave s kožo

Vendar je treba povedati, da je pomanjkanje niacina v zahodnih državah zelo redko. Hudo pomanjkanje niacina ali pelagre se pojavlja le v državah tretjega sveta, kjer ni dovolj raznolike prehrane.
Pri alkoholikih in osebah z virusom HIV lahko pride do pomanjkanja niacina. Najpogostejša skupina s pomanjkanjem vitamina B3 so ljudje, ki uživajo polpredelano in sladko hrano. Najpogosteje so to sladkor, moka, beli kruh, žemlje in koruzni sirup, zaradi česar so lahko v telesu zelo majhne količine niacina.