Uporaba naravne kozmetike

Home / Aktualno / Uporaba naravne kozmetike

Ljudje po vsem svetu že od obstoja človeštva za izboljšanje svoje videza uporabljajo rastlinske snovi (naravne izdelke). V starodavnem Egiptu – okoli leta 3000 pred našim štetjem – obstajajo dokazi, da je bila uporaba naravne kozmetike nujen del vsakdana.

Sprva so bili naravni izdelki uporabljeni za občasno poudarjanje z barvami in poslikavami. Starodavni naravni izdelki so bili dober približek sodobnim trendom kozmetičnih izdelkov, ki so večinoma pridobljeni iz rastlinskih virov. Organske sestavine se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za nego kože, kot je suhost, ekcemi in akne, pa tudi v antioksidativnih, protivnetnih, anti-age, izdelkih za nego las, kot so imputi za rast las, barvanje las, odpravljanje prhljaja, zaščita kože in toaletni izdelki.

Eterična olja so glavni vir rastlin. Eterična olja se uporabljajo za pripravo parfumov, izdelkov za nego las, mehčalce kože. Zelo dobro poznana olja za nego kože so tudi kokosovo olje, olivno olje, karitejevo maslo, jojobino olje in šipkovo olje.

Danes je na trgu široka paleta izdelkov za nego kože, med katerimi so nekateri sintetični, nekateri pa naravni. Vsi ti izdelki sicer lahko koristijo, naravni izdelki pa so na splošno boljša izbira. Poskušali vam bomo predstaviti nekaj razlogov zakaj je temu tako.

Uporaba naravne kozmetike je boljša za okolje

Uporaba naravne kozmetike
Šipkovo olje in hidrolat vrtnice

Naravni izdelki za nego kože so bolj okolju prijazni kot sintetični izdelki za nego kože. Razlogov za to je več. V prvi vrsti lahko sintetične kemikalije škodujejo živalim in rastlinam, s katerimi pridejo v stik. Če bi sintetične kemikalije iz sintetičnega izdelka prodrle v zemljo, bi to lahko imelo strašne posledice na okoliške ekosisteme.

Drugič, procesi, povezani s proizvodnjo tradicionalnih izdelkov za nego kože, povzročajo veliko obremenitev v okolju. To je zato, ker je za pridobivanje nekaterih sestavin (aluminij, svinec itd.) potrebno rudarstvo. Rudarstvo povzroča veliko onesnaževanja, kar na koncu pusti negativni vpliv na okolje. Naravni izdelki za nego kože se odpovedujejo uporabi takšnih sestavin, zato rudarjenje ni potrebno. In ker uporabljajo samo organske sestavine, ne povzročajo škode okoliškim rastlinam in živalim.

Uporaba naravne kozmetike je bolj varna

V primerjavi s sintetičnimi izdelki za nego kože so naravni izdelki za veliko varnejši. To je zato, ker so sestavine, ki jih vsebujejo naravni izdelki, varnejše od tistih, ki jih vsebujejo sintetični izdelki.

Če na primer losjon nanesemo na kožo, sestavine v njem počasi pronicajo v krvni obtok. Od tam neposredno vplivajo na številne telesne procese. Če so sestavine koristne, bodo imele blagodejne učinke. Če pa so škodljive kemikalije bo prišlo do negativnih učinkov na telo. Z uporabo naravnega izdelka za nego kože se v bistvu izognete vsem negativnim vplivom na zdravje. Zaradi tega se boste počutili in izgledali bolje.

Proizvodnja naravne kozmetike ne dela škode na živalih

Morda boste šokirani, koliko proizvajalcev izdelkov za nego kože testira svoje izdelke na živalih. Veliko velikih imen v industriji to še naprej počne v očitno škodo živalim, na katerih potekajo testi.

Dobra novica je, da se proizvajalci naravnih izdelkov za nego kože odpovedujejo preskusom na živalih in pravzaprav z ničemer ne škodijo drugim živim bitjem. V tem smislu so bolj etični in bolj empatični kot velika večina sintetičnih blagovnih znamk. Če ste proti testiranju na živalih in za humano ravnanje z živalmi, je najboljši način uporaba naravne kozmetike.

Vsebuje samo naravne organske sestavine

Najbolj pogost način poudarjanja razlik med sintetičnimi in naravnimi izdelki za nego kože je razprava o njihovih sestavinah. Profili sestavin obeh vrst izdelkov se zelo razlikuje.

Ko pogledate etiketo s sestavinami na sintetičnem izdelku, boste lahko prebrali besede, kot so Triklosan P-fenilendiamin, amonijak, vodikov peroksid,… Te sestavine so narejene v laboratorijih in so kljub temu, da lahko opravljajo svojo funkcijo, lahko škodljive za telo.

Po drugi strani pa so naravni izdelki izdelani z dobro zvenečimi sestavinami, kot so jojobino olje, arganovo olje, ricinusovo olje, jabolčni sok, limonin sok, listi aloe vera iz katerih se izdeluje gel aloe vera itd. Te sestavine ne samo, da niso škodljive za telo, ampak so pravzaprav koristne.

To je posledica dejstva, da vsebujejo vitamine in spojine, kot so vitamin C, vitamin D, vitamin E, alfa-hidroksi kislina in še več, kar vsem pomaga telesu, da deluje na optimalni ravni.

So koži bolj prijazne

Ena največjih težav sintetičnih izdelkov za nego kože je, da povzročajo reakcije na koži. Nekatere sestavine, ki jih vsebujejo ti izdelki, lahko povzročijo vse, od zatekanja, pordelosti, srbečice do naravne alergijske reakcije. Iz tega razloga je bolje, da se jim popolnoma izognejo. Sestavine, na katere morate biti pozorni, vključujejo parabene, sulfate, petrokemikalije, sintetična barvila, propilenglikol in triklozan. Vendar je pomembno omeniti, da lahko kožno reakcijo povzročijo tudi nekatere druge sintetične kemikalije.

Zato je na splošno bolje, da je v naši dnevni rutini za nego kože samo naravna kozmetika., ki vključuje samo 100% organske sestavine za nego kože. Naravni izdelki so brez dražilnih snovi in namesto da bi škodovali koži, so zanjo dejansko koristni.

Ni dvoma o neoporečnosti za vaše zdravje

Trenutno se okoli sestavin, ki se uporabljajo v sintetičnih izdelkih za nego kože, pojavlja veliko sporov. Nekateri menijo, da so te sestavine varne, drugi pa so v dvomih, saj navajajo zelo malo neodvisnih preiskav, ki bi lahko potrdile ali ovrgle trditve. Vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je: ali vam to ustreza? Ali se splača potencialno škodovati s sintetičnim izdelkom, če bi lahko enako enostavno uporabljali enako učinkovit naravni izdelek?

Ne pozabite: dokler nova sestavina ni testirana, je nemogoče vedeti, kakšen vpliv bi lahko imela na telo. Nočete biti ena od nesrečnih žrtev, ki trpijo zaradi zdravstvenih težav, ki bi se jim lahko izognili.

Začnite z uporabo naravne kozmetike

“Ne dajte si na kožo ničesar, česar ne smete jesti”, je priljubljen in pogost rek. Vendar to počne večina nas. Ali ste vedeli, da ženska dnevno uporablja povprečno 12 izdelkov za nego kože? In da vsak od teh 12 izdelkov vsebuje v povprečju 15 različnih kemikalij? To je približno 180 različnih kemikalij, ki jih koža deloma vsakodnevno absorbira. Kaj naj namesto tega lahko damo na naš največji organ – kožo? Odgovor: Naravno kozmetiko. To ne velja samo za nego kože, ampak tudi za nego las. Pričnite uporabljati naravne barve za lase. Naravna barva za lase je vašemu lasišču in dihalom veliko bolj prijazna. Ne bo vam žal. Ne verjamete? Preberite si zapis zakaj uporabljati naravne barve za lase in odločitev bo lažja.

Temelj zdrave kože se zgradi od znotraj

Vaša koža je pokazatelj vašega notranjega zdravja. Kožne motnje so pogosto reakcija na pomanjkanje vitaminov in mineralov, zastrupitve, oksidativni stres ali vnetne procese v telesu. Uporaba krem ​​za kožo in losjonov je v takih primerih malo koristna, ker se ne loti izvora težave. Iz tega razloga začnite z zdravo in raznoliko prehrano, na osnovi sveže zelenjave, dobrih beljakovin in zdravih maščob. Pazljivo preglejte tudi sestavine na embalaži svojih kozmetičnih izdelkov in izdelkov za nego kože. Če izdelek vsebuje škodljive snovi, boste še naprej imeli težave s kožo, tudi če jeste zdravo hrano.

Zakaj mora biti izdelek za nego kože 100% naraven

Številni proizvajalci izdelkov za nego kože in kozmetike trdijo, da bo vaša koža z njihovimi izdelki spet zdrava, a velika večina teh izdelkov je polna kemikalij. Pogoste snovi, ki lahko povzročijo ali poslabšajo težave s kožo, so parfumi, konzervansi, UV-filtri, emulgatorji in parabeni. Naravni izdelki za nego kože pa so narejeni iz sestavin, ki prihajajo neposredno iz narave in ne vsebujejo kemikalij, ki kožo dražijo ali vplivajo na vaše zdravje.

Nekaj pomembnih prednosti naravne kozmetike:

  • Vaša koža in telo skozi izdelke za nego kože ne bosta več absorbirala strupenih snovi
  • Ljudje s kožnimi alergijami ali preobčutljivostjo imajo malo ali malo težav z naravno kozmetiko v primerjavi z nenaravno kozmetiko
  • Proizvajalci, ki izberejo čiste sestavine, pogosto upoštevajo tudi dejavnike, kot so okolje in dobro počutje živali
  • Številne naravne snovi imajo antioksidativne lastnosti, ker se morajo zaščititi pred sončno oksidacijo
  • Vonj, tekstura in moč pene so običajno veliko bolj subtilni in naravni

Naravna kozmetika ni nujno certificirana organska kozmetika

Ekološko se nanaša na način priprave okusne in raznolike hrane z upoštevanjem narave, brez kemičnih pesticidov ali umetnih gnojil. Ko proizvajalec opravi potreben postopek certificiranja, da dokaže, da proizvaja brez kemikalij, se imenuje “certificirano organsko”.

“Naravna” pomeni, da ne vsebuje sintetičnih snovi iz petrokemične industrije. In naravno je vse, kar raste in cveti v naravi. Jabolko je na primer naravno, a ne vedno organsko.

Nasveti za prehod na naravno nego kože

  • Določite svoj “zakaj”. Zaradi zdravja, okolja ali trpljenja živali? Zavedanje tega olajša določanje prioritet.
  • Izobražujte se! Spoznajte, katerim sestavinam se je najbolje izogibati in katere so varne

Vedno najprej preberite etiketo. Nevarne sestavine so včasih naštete pod drugim imenom ali na samem dnu.

Naj vas ne zavedejo: izrazi, kot so „naraven“, „tradicionalen“ ali „čist“, ne pomenijo samodejno ekoloških ali okolju prijaznih.

  • Spreminjajte izdelke po korakih. Takoj, ko je stara porabljena, jo zamenjajte z naravno, nadomestno različico.

Uporaba naravne kozmetike je najboljša za vaše zdravje in okolje. Poizkusite in ne bo vam žal.

Preberite še: Sestavine v multivitaminih

(1) Wikipedia