Kateri rezervoar za deževnico izbrati in zakaj

Home / Aktualno / Kateri rezervoar za deževnico izbrati in zakaj

Jesenski meseci ne prinašajo le ohladitve, temveč tudi pogostejše deževne dni. Dežne kaplje so dragocen vodni vir, ki ga lahko s pridom izkoristimo v bolj sušnih obdobjih. Zbiralniki za deževnico so zato investicija, o kateri je vredno razmisliti. Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri?

Kje zbrati deževnico?

Deževnica je brezplačna, možnosti uporabe pa številne, zato je zagotovo smotrno razmisliti, kam bi jo shranili. Rešitev predstavljajo zbiralniki za deževnico, ki omogočajo skladiščenje meteorne vode in ustvarjajo lastno zalogo vodnih virov. S tem si ne zagotovimo le visokih prihrankov, temveč naredimo pomemben korak na poti do samooskrbe.

Zbiranje deževnice je odlična izbira za gospodinjstva, saj lahko deževnico uporabimo za zalivanje, splakovanje stranišč, pranje perila, umivanje avtomobilov in za druga neprehrambena opravila.

Zbiralniki za deževnico morajo biti varni, neprepustni in obstojni. Zbiralniki AQUAstay so narejeni iz lahkega, trpežnega in fleksibilnega polietilena. Le kakovost in pravilna izbira materialov namreč vodita v kakovostno in trajno rešitev zbiranja deževnice.

Cloveska roka na dezju.

 

Ustrezna velikost zbiralnika za deževnico

Velikost zbiralnika za deževnico odvisna je od števila uporabnikov/stanovalcev in njihovih navad, povprečne količine padavin in površine strehe.

Poraba vode

Za pravilno dimenzioniranje zbiralnika je potrebno vedeti, kolikšna je poraba vode. S tem lažje pridemo do zaključka, koliko deževnice potrebujemo, da bo le-ta zadostila našim vsakodnevnim potrebam. Odrasel človek v Sloveniji porabi približno 150 l vode na dan, v večjih urbanih središčih pa tudi do 250 l.

Iz spodnje tabele je razvidna dnevna poraba vode pri različnih opravilih. Največ vode porabimo za izplakovanje stranišč, pranje perila, zalivanje vrtov, pranje avtomobilov … Za vse to bi namesto pitne vode lahko uporabili deževnico in porabo vode prepolovili. Zbiralnik za deževnico je torej prijazna rešitev tako za okolje, kot tudi za denarnico.

Tabela prikazuje porabo vode glede na razlicna opravila.

Preverite položnice za vodo in tako boste hitro prišli do vpogleda, koliko vode porabi vaše gospodinjstvo. Za okviren izračun pa lahko uporabite tudi spletni kalkulator. V kolikor pa se z investicijo v zbiralnik za deževnico spogledujemo bolj resno, pa je priporočljivo, da se posvetujemo z izkušenimi strokovnjaki, ki bodo glede na pogoje izbrali ustrezno prostornino.

Povprečna količina padavin

Ko se odločamo o investiciji v zbiralnik za deževnico, je potrebno poznati povprečno količino padavin. Upoštevati je potrebno mesečna in letna povprečja, prav tako tudi sezonskost, da se pripravimo tudi na daljša sušna obdobja. Podatke najdete na spletni strani ARSO.

Povprecna kolicina padavin v Sloveniji.

Strešna površina in kritina

Dimenzioniranje zbiralnika za deževnico je odvisno tudi od tega, kako veliko streho imamo na razpolago – večja kot je površina strehe, več deževnice se bo lahko stekalo v zbiralnik.

Če deževnico uporabljamo le za zalivanje vrta, pranje avtomobilov in sanitarno vodo (pranje, splakovanje kotlička …) vrsta kritine načeloma ni tako pomembna. Bolj kot vrsta kritine je pomembno, da boste v rezervoar za zbiranje kapnice namestili filter, ki prepreči vstop nečistočam.

V zbiralnik za deževnico lahko skupaj z vodo zaidejo tudi smeti, listje, pesek in ostale nečistoče. Priporočamo uporabo filtra za deževnico 360 podjetja Zagožen.

3d prikaz podzemnega zbiralnika dezevnice.

Izbrati nadzemno ali podzemno različico?

Pri izboru zbiralnika za deževnico je potrebno upoštevati še en dejavnik – prostor, ki ga imamo na voljo za namestitev. Lahko se odločimo za vgradnjo pod zemljo ali pa za nadzemno različico. Očitna prednost podzemnega zbiralnika je prostorska učinkovitost, saj skrit pod zemljo ne zavzema nepotrebnega prostora okoli hiše. To pa ni edina prednost. Če ju primerjamo, hitro ugotovimo, da ima podzemna različica številne druge. Deževnica shranjena pod zemljo je zaščitena pred sončno svetlobo in toploto, ohranja nizko in konstantno temperaturo (med 8 in 12 °C), bolj je odporna na zmrzal v hladnejših mesecih in pregrevanje v toplejšem delu leta.

Majhna teža zbiralnikov omogoča hiter transport in vgradnjo podzemnega zbiralnika za deževnico. Preverite, kako poteka!

Zbiranje deževnice vodi v visoke prihranke

Deževnica je brezplačna, zato je njeno zbiranje v zbiralnikih zagotovo eden izmed načinov prihranka vode in denarja.

Mesečni strošek vode bremeni družinski proračun. Še posebej sedaj, ko draginja prodira v vse pore naših življenj. Nič drugače ni na področju vodnih virov. Če živimo v hiši, lahko namreč do 50 % potreb po vodi nadomestimo z zbiralnikom za deževnico in prav tolikšen je tudi naš prihranek.

Aquastay zbiralniki za deževnico – zagotovite si lastno zalogo vode in privarčujte!