Kako se občuti socialna anksioznost?

Home / Partnerske objave / Kako se občuti socialna anksioznost?

Kako se občuti socialna anksioznost?

V tem prispevku podrobneje opisujemo, kako se občuti socialna anksioznost. V njem najdete štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja velika večina ljudi, in sicer: ali nas socialna anksioznost spravlja v jok, kako na socialno anksioznost vpliva nizka samozavest, kako lahko socialno anksioznost premagamo in ali lahko socialno anksioznost zdravimo sami.

kako se občuti socialna anksioznost

 

 

V nadaljevanju prispevka vas vabim, da preberete…

Ali nas socialna anksioznost spravlja v jok?

Socialna anksioznost je stanje, ki je zelo podobno strahu pred ljudmi. Strah pred ljudmi človek zaznava na različne načine, najbolj značilno pa je, da se situacijam, ki ga navdajajo s tovrstnimi občutji, želi čimbolj izogibati. Če trpite za socialno anksioznostjo se torej želite izogniti vsem priložnostim, da bi se srečali z ljudmi, ki vam niso poznani ali z ljudmi, v družbi katerih se ne počutite dobro in se nikakor ne morete sprostiti. Kadar veste, da se boste morali soočiti z eno ali drugo situacijo, misel na to sproži raznovrstna neprijetna notranja občutja, ki vas lahko spravijo tudi v jok.

socialna anksioznost

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1: Socialna anksioznost in strah in ga posameznik čuti pred drugimi ljudmi, ga usmerja tako, da se čimbolj izogiba srečanjem z drugimi ljudmi, iz človeka pa izvabi tudi jok in druga neprijetna občutja.

Bolj ko se približuje dan nekega srečanja, bolj izrazito se bo odražala vaša socialna anksioznost in večje nelagodje bo v vas. Nič nenavadnega ni, če boste v dneh pred neizogibnim srečanjem večkrat potočili solze, jokali boste morda tudi tik predno boste odšli na dogovorjeno srečanje. Sedaj lahko na vprašanje, kako se občuti socialna anksioznost, odgovorim tudi z dejstvom, da jo občutimo tudi kot jok.

Četudi vam vsakovrstno srečanje ne predstavlja drugega, kot veliko muko, pa boste po tem dogodku vseeno čutili, da ste premagali veliko notranjo bariero in boste ponosni na sebe. Vsakomur, ki se bori s socialno anksioznostjo, zato toplo priporočam, da se srečanjem z ljudmi ne izogiba, saj bo v nasprotnem primeru socialna anksioznost še bolj pridobivala na moči, vi pa se boste iz dneva v dan počutili slabše.

Kako na socialno anksioznost vpliva nizka samozavest?

Nizka samozavest je v mnogih primerih tesno povezana z nastankom socialne anksioznosti. Na dejstvo, da ima posameznih nizko samozavest vpliva vse, kar je doživljal, kot majhen otrok, ko se je znotraj domačega okolja in vzgojno izobraževalnih institucij začela oblikovati njegova osebnost.

Otrok posrka vase vse, kar vidi in sliši, iz vsega tega pa razume tudi, na kakšen način je tretiran v smislu, koliko mu ljudje, ob katerih odrašča zaupajo ali mu puščajo dovolj svobode ali mu je dopuščeno, da se uči na lastnih napakah,… Posameznik z nizko samozavestjo že kot otrok iz domačega in drugega socialnega okolja »dobiva« sporočila, da ni dovolj dober, da je nesposoben, da so drugi (bratje, sestre, prijatelji, sošolci,…) boljši od njega, da ni dovolj vreden,… Otrok se z vsem, kar doživlja poistoveti in sporočila, ki jih prejema razume tako, da je to njegova »resnica«. Odraste v osebo z nizko samozavestjo, v kateri domujejo vsa zgoraj (in še mnoga druga) našteta negativna dejstva.

Ena izmed pogostih posledic je nastanek socialne anksioznosti, saj se posameznik začne zapirati vase, na nek način beži pred preživljanjem časa z drugimi ljudmi, saj ga je strah tega, da se ne bo dobro znašel v tem, ko mu bodo drugi postavljali raznovrstna vprašanja in naloge (v šoli, kasneje na študiju, v službi, v preživljanju prostega časa,…).

Ker pa je v občutenju socialne anksioznosti prisotnega toliko stresa – tako preteklega, ki so ga postila negativna doživetja, kot tudi stresa pred prihajajočim druženjem z ljudmi, ljudje s to motnjo lahko doživijo tudi panični napad.

panični napad

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 2: Panični napad je neprijeten dogodek, ki se zgodi posamezniku, ki je preobremenjen s stresom, ki se je tekom celega življenja nabiral v njem.

Kako lahko socialno anksioznost premagamo?

Socialno anksioznost lahko premagate tako, da si najprej priznate, da je to vaša šibka točka, zaradi katere zelo trpite. Sprejmite to dejstvo, hkrati pa vedite, da je na svetu ogromno ljudi, ki ima enake težave, kot vi.

Najlažja pot za premagovanje socialne anksioznosti bi bila škatlica zdravil, ki pa ne bi odpravila težave v izvoru njenega nastanka. Svetujem vam, da si pomagate z EFT tapkanjem. EFT tapkanje je namreč »recept«, ki socialno anksioznost pomaga premagati in tudi za vedno odpraviti iz vašega življenja. Pomaga vam, da se osredotočite na vse tiste momente, ki ste jih doživeli kot otrok ali najstnik, ki so pomembno prispevali k razvoju vaše socialne anksioznosti. Svetujem vam, da si sestavite seznam vseh teh negativnih, neprijetnih in bolečih dogodkov.

EFT tapkanje

 

 

 

 

 

 

Slika 3: Učinkovito EFT tapkanje vam bo brez dvoma pomagalo premagati socialno anksioznost? Nikoli ni prepozno, da poskusite in potrdite dejstvo tudi sami!

EFT tapkanje vam bo pomagalo, da iz vašega telesa in podzavesti odpravite posledice vsega negativnega, kar ste doživeli. Pomagalo vam bo, da pomirite notranjega otroka, ki ga nosite v sebi, da mu povrnete občutek varnosti, sprejetosti, da ga pripeljete do točke, ko se bo v druži svoje družine in prijateljev počutil prijetno, zaželeno, samozavestno in se bo zmožen izpostaviti brez strahu pred vsemi, ki ga obkrožajo. Ko z EFT tapkanjem predelate in izpustite vso čustveno bolečino, bo socialna anksioznost premagana.

Ali lahko socialno anksioznost zdravimo sami?

Socialno anksioznost zelo težko zdravimo sami, lahko pa jo na različne načine omilimo in zmanjšamo njeno moč. Mnogi priporočajo raznovrstne tehnike in sproščanja, drugi svetujejo, da se je s svojimi strahovi potrebno soočiti, spet tretji ozaveščajo ljudi, kako pomembna je pozitivna naravnanost in razmišljanje.

Zelo učinkovita samopomoč pri anksioznosti in samopomoč pri specifični obliki anaksioznosti, kot je socialna anksioznost je EFT tehnika, ki se je lahko priučite in uporabite vsakokrat, ko so pred vrati srečanja z drugimi ljudmi. S tapkanjem ali nežnim udarjanjem s prsti po osmih akupunkturnih točkah telesa, v kratkem času dosežete, da anksioznost oziroma vrsto anksioznosti, kot je socialna anksioznost umirite.

Zelo težko pa jo boste »ozdravili« ali odpravili sami, vedeti pa morate, da je to moč doseči z EFT terapijo, kjer se vaše težave s terapevtski pristopom lotimo na poglobljen način in težavo odpravimo tako, da kot že razlagam v zgornji točki – da poiščemo razlog nastanka in ne odpravljamo le njenih simptomov. Vse to naredimo na nežen in varen način, saj spreminjamo lastna negativna podzavestna prepričanja.

Vse to nas posledično privede do večje samozavesti in vedno bolj boste prepoznavali pri sebi, da bo socialna anksioznost izzvenevati. Dosegli boste točko, ko boste z novim pozitivnimi prepričanji, ki bodo postala del vaše osebnosti, lahko samozavestno stopili pred ljudi in vas ne bo več strah raznovrstnih druženj in preživljanja skupnega časa z drugimi ljudmi.

Viri: 

1 – Social anxiety – NHS