Kako opremiti mansardno stanovanje?

Home / Kako opremiti mansardno stanovanje?

Tukaj je napisano kako opremiti mansardno stanovanje?

Dva ali tri prispevke sem spisala že na temo opremljanja mansardnih stanovanj s pomočjo pohištva po meri (stranke zanimajo predvsem vgradne omare, postelje, tudi mize in komode, še posebej pa je največ vprašanj v povezavi z izkoristkom prostora).

Zato se tokrat ponovno vračam k temu kako opremiti mansardno stanovanje na način, da bomo izkoristili vsak kotiček in ves prostor, ki nam je na voljo.

Kako opremiti mansardno stanovanje?

Mansardna stanovanja imajo za najpogostejšo “hibo” ponavadi poševnine. Zraven tega se dostikrat znajdejo še v mansardi kakšni povezovalni tramovi, dimniški zidovi, pregrade,… – skratka prostori za katere zelo pogosto ne najdemo drugih rešitev kakor, da v njih odlagamo kramo na katero se s časom nabira prah in kamor ponavadi pogosto ne zahajamo.

Predvsem mlade družine in pa tisti, ki se kljub razmišljanju večine, odločajo za ureditev stanovanja v mansardah, iščejo ideje in rešitve kako opremiti mansardno stanovanje tako, da bo maksimalno uporabno, funkcionalno in jasno, v popolnosti izkoriščeno.

Odvisno od poševnin, včasih mansardna stanovanja “vzamejo” tudi 10 ali več odstotkov bivalnih površin samo s poševninami. Za te pa pogosto menimo, da se jih tako ali tako ne da izkoristiti.

Zato današnji primeri.

Kako izbrati standardno pohištvo za mansardo? Npr. pisalne stole, pisalno mizo, posteljo, vzmetnico….

Ravno zaradi večino manjših prostorskih možnosti v mansardah, sicer “klasično” pohištvo, ki bi ga umestili v vse ostale etaže in prostore, v mansardah največkrat izbiramo z dodatnim premislekom o tem, da ne zavzame preveč prostora. Pisalno mizo in pisarniški stol ob njej, moramo dostikrat, za mansardni prostor, izbirati s pogledom, da ju je mogoče postaviti v kotni del mansarde ali pod poševni strop ali v prostorsko nišo, ki sicer ni dovolj osvetljena. Nemalokrat nam ne preostane niti druge možnosti, kot, da tudi pri pisarniških stolih in pisalnih mizah, posežemo po pohištveni rešitvah po meri.

Za mansardo je, kar se tiče izbire ustrezne pisalne mize, največkrat smiselno poiskati kakšno kotno pisalno mizo. Ker z mizami, ki jih postavimo v kot, bistveno bolje izkoristimo prostor. Če imamo kotno pisalno mizo, pa največkrat k njim ustreza vrtljivi pisalni stol. Konferenčni stoli in stoli, ki so zasnovani na fiksnih nogicah, za tovrstne mansardne, prostorske situacije, absolutno ne pridejo v poštev.

S prvo sliko (spodaj) želim pokazati, da poševnine v mansardnih stanovanjih niso ovira za to, da jih ne bi izkoristili kot prostor. Pogosto v te dele damo nižje omare in komode, lahko jih zakrijemo samo z drsnimi vrati (ki jih poljubno približamo začetku poševnine), lahko notranjost opremimo s policami in omarami, ki nas bodo “gledale” (obrnjene proti nam) ali pa tako, da so postavljene vzdolž na vrata, ki jih zapirajo. Tako se lahko, če globina to omogoča, sprehodimo povsem v globino omare.

Primer dva:

Pogosto poševnine v mansardnih stanovanjih izkoristimo tako, da pod njih postavimo posteljo. Še posebej, če smo manjše rasti in nam niti sedanje in vstajanje na posteljo ne povzroča težav, lahko na tak način izkoristimo prostor v celoti.

Kako opremiti mansardno stanovanje?Za lažjo predstavo o čem govorim, poglejte primer (zgoraj). Prostor ob postelji ni dovolj širok, da bi ob postelje postavili nočno omarico (nekateri to rešujejo s postavitvijo omarice zgolj na eni strani), zato smo izkoristili prostor pod poševnino za vgradnjo omare z drsnimi vrati. Omaro smo zaključili pred radiatorjem in oknom. V tem primeru bi lahko lice (vrata omare) gledalo tudi proti radiatorju ali oknu, a se je stranka odločila raje za rešitev, ki omogoča dostop do reči v omari kar iz postelje (knjige, računalniška tablica, tv upravljalec,…).

Precej primerov v mansardah je tudi takšnih, ko so poševnine razmeroma dolge in segajo globoko v notranjost prostora. Slika levo prikazuje ta primer. Za svetlobo je uporabljeno strešno okno, pod njim pa je kar precej nizki prostor, ki ga je načeloma težko uporabljati.

Ti primeri so pogostejši pri stanovanjih, ki se prenavljajo. Novogradnje so namreč ponavadi že grajene tako, da upoštevajo možnost uporabe zgornjih prostorov nekoč v prihodnosti in imajo stranske zidove zgrajene z več zidnimi vrstami. Kljub temu tudi pri prenovah in ob nižjih stranskih zidovih, prostor lahko izkoristimo. Postavitev širših, a nižjih drsnih vrat nam doda prostor za katerega lahko pospravljamo nižje reči (recimo otroške igrače, sesalce, kovčke in prtljago, sezonska oblačila in opremo in podobno).

V nadaljevanju kažem še primer rešitve celotne spalnice v mansardi.

Ob tem še to:

Ni jih malo, ki jih prešine, da so rešitve s pohištvom narejenim po meri tako za mansardne prostore kot za ostale ambiente, dražje od klasične izbire iz veletrgovin.

Tem v razmislek naslednje:

Pohištvo, narejeno po meri, pomeni tudi prilagajanje pri materialu. Zato ni malokrat, da s tako izbranimi in iskanimi rešitvami porabimo manj materiala, kot v primeru, ko se odločamo za standardno izbiro. Posledično to vpliva tudi na ceno.

Res pa je, da po meri narejeno pohištvo lahko pomeni več dela za mojstre, ki ga sestavljajo. Zato je v vsakem primeru dobro, da preverimo več opcij in ne samo na podlagi reklame odločiti kaj je tisto kar našemu prostoru najbolj ustreza.

Sicer pa to iz mojih dosedanjih prispevkov tako ali tako najbrž že veste.

Bodite lepo.

Oznake besedila: Kako opremiti mansardno stanovanje?