Kako delujejo gostinski pomivalni stroji?

Home / Partnerske objave / Kako delujejo gostinski pomivalni stroji?

Gostinski pomivalni stroji so ključni del opreme v gostinski industriji, ki omogočajo učinkovito čiščenje in dezinfekcijo posode, kozarcev, pribora in drugih pripomočkov, ki se uporabljajo pri pripravi in postrežbi hrane ter pijače. Delujejo s pomočjo posebnih ciklov, ki vključujejo spiranje, pranje, izpiranje in sušenje, ter uporabe detergentov in dezinfekcijskih sredstev.

Najpogostejši tipi gostinskih pomivalnih strojev so:

1. Pomivalni stroji za posodo: Ti stroji so namenjeni čiščenju krožnikov, skodelic, lončkov in drugih jedilnih pripomočkov. Posoda se namesti v košare ali nosilce, ki se vstavijo v stroj. Med ciklom se najprej opravi predspiranje, kjer se odstranijo večji ostanki hrane in umazanije. Nato sledi pranje s toplo vodo in detergentom, ki temeljito očisti površine posode. Po pranju sledi izpiranje s čisto vodo, da se odstranijo detergenti, in na koncu sušenje z vročim zrakom ali ogrevanimi grelnimi elementi.

2. Pomivalni stroji za kozarce: Ti stroji so namenjeni čiščenju kozarcev, skodelic za kavo, vrčkov in drugih steklenih pripomočkov. Kozarci se običajno namestijo na posebne stojala, da se zagotovi stabilnost med pranjem. Pomivalni stroji za kozarce imajo pogosto tudi poseben cikel, ki omogoča nežno in učinkovito čiščenje stekla, da se prepreči poškodbe in praske na površini.

3. Pomivalni stroji za pribor: Ti stroji so namenjeni čiščenju vilic, nožev, žlic in drugih pripomočkov iz nerjavečega jekla ali drugih materialov. Pribor se običajno namesti v košare ali nosilce, podobno kot posoda. Pomivalni stroji za pribor imajo posebne sisteme, ki omogočajo enostavno in učinkovito odstranjevanje ostankov hrane in umazanije iz rež pribora.

gostinski pomivalni stroji

Gostinski pomivalni stroji delujejo s pomočjo različnih tehnologij, ki omogočajo čiščenje in dezinfekcijo posode in pripomočkov. Med najpogostejšimi tehnologijami so:

1. Toplotna dezinfekcija: Pomivalni stroji segrejejo vodo na visoko temperaturo, kar omogoča temeljito dezinfekcijo posode in pripomočkov.

2. Pršenje vode pod pritiskom: Stroji imajo posebne šobe, ki s pršenjem vode pod pritiskom odstranijo umazanijo in ostanke hrane.

3. Ciklično čiščenje: Pomivalni stroji izvajajo cikle čiščenja, ki vključujejo spiranje, pranje, izpiranje in sušenje, da se zagotovi temeljita higiena in suhost posode.

Gostinski pomivalni stroji so nepogrešljiv del opreme v restavracijah, barih, hotelih, kavarnah in drugih gostinskih obratih, saj omogočajo hitro in učinkovito čiščenje velike količine posode in pripomočkov, kar olajša delo osebja in zagotavlja visoke higienske standarde pri pripravi in postrežbi hrane ter pijače. Pravilno vzdrževani in redno servisirani gostinski pomivalni stroji lahko zagotovijo dolgo življenjsko dobo ter nemoteno in zanesljivo delovanje v gostinskem obratu.