Kaj pomeni terapevtska masaža?

Home / Aktualno / Kaj pomeni terapevtska masaža?

 Z terapevtsko masažo  želimo doseči terapevtski učinek. Medtem ko je terapevtska masaža pogosto sproščujoča, končni cilj seje ali serije sej ni sprostitev.

Terapevtski cilji se lahko med masažnimi terapevti in strankami precej razlikujejo. V nekaterih primerih masažo priporoči zdravstveni delavec in se lahko izvaja kot del širšega načrta zdravljenja. Na primer, nekdo, ki obiskuje fizioterapijo zaradi poškodbe, ima lahko redno terapevtsko masažo za sprostitev mišic, izboljšanje mišičnega tonusa in večjo prožnost. Podobno lahko terapevtska masaža dopolnjuje nego ran, zdravljenje raka in vrsto drugih zdravljenj.

Ljudje lahko uporabljajo terapevtsko masažo kot samostojno zdravljenje. Nekateri ljudje, kot so športniki, delavci ali celo pisarniški delavci pod stresom, prejemajo redno terapevtsko masažo, da ostanejo v dobri telesni kondiciji. 

Ljudje vseh starosti imajo lahko koristi od terapevtske masaže, če jo izvaja kompetenten in popolnoma usposobljen terapevt za zdravilno masažo. Masaža je primerna tudi za invalide, nosečnice in osebe na zdravljenju. Vendar pa bo morda treba sprejeti nekatere posebne previdnostne ukrepe za zaščito zdravja stranke.

Osnovne tehnike terapevtske masaže izhajajo iz različnih stilov masaže. Vaš masažni terapevt bo prilagodil vaše masažne tehnike glede na vaše potrebe. Če niste prepričani, ali je masaža primerna za vas, nas pokličite. RehaMedical.si

Kako vam pomaga terapevtska masaža?

Terapevtska masaža  je kombinacija sprostitvene masaže in zdravilne masaže, ne samo za sprostitev celega telesa, ampak hkrati za reševanje nekaterih težav z mišicami ali »napetih točk«, ki jih morda imate.

Masažna terapija lahko tudi izboljša vašo cirkulacijo, izboljša dostavo kisika in hranilnih snovi v mišične celice in pomaga odstraniti odpadne snovi ali zmanjšati otekline. Ti učinki masaže na krvni obtok so lahko koristni pri zdravljenju nekaterih vnetnih stanj, kot je artritis.

Masažna terapija sproži sprostitveni odziv, ki zniža srčni utrip, hitrost dihanja in krvni tlak; poleg tega krepi vaš imunski sistem; in na splošno zmanjša telesne učinke stresa.

Ti učinki kažejo, da je masaža lahko koristna za širok spekter stanj.

Katera stanja so primerna za terapevtsko masažo?

Masažna terapija pomaga vašemu telesu na številne načine. Masaža lahko sprosti mišično tkivo, kar zmanjša stiskanje sklepov in živcev ter poveča obseg gibanja sklepov in mišic. To običajno povzroči manj bolečin in izboljšano delovanje.

Terapevtska masaža  je učinkovita pri:

 • stres
 • Anksioznost
 • Splošno dobro počutje
 • Visok krvni pritisk
 • artritis
 • Nizka imunost
 • Manjše poškodbe
 • Bolečine v vratu
 • Bolečine v hrbtu
 • Tenzijski glavobol
 • Bolečina v čeljusti
 • artritis
 • Išias
 • Teniški komolec
 • Plantarni fasciitis
 • Mišični krči

Kdaj je najboljši čas za terapevtsko masažo?

Najboljši čas za terapevtsko masažo je takrat, ko čutite, da ste razburjeni ali se preprosto ne počutite najbolje. Zelo dobra je tudi kombinacija z Bownovo terapijo.

Drugi menijo, da je redna terapevtska masaža vsak mesec ali dva odličen odmerek preventivne terapije. Imamo celo nekaj zelo obremenjenih pacientov, ki imajo tedenske masaže, da se spopadejo z vsakodnevnim življenjem.

Koliko časa traja masaža?

Če še nikoli niste bili na terapevtski masaži ali je od vaše zadnje masaže minilo že kar nekaj časa, naj bi vaš začetni tretma v idealnem primeru trajal od 60 do 90 minut, da lahko terapevt enakomerno deluje skozi te utrujene mišice in zmanjša morebitno možna bolečina naslednji dan.

Če ste bolj redni prejemnik masaže, vas bo vaš maser vodil v smeri, ki najbolj ustreza vam in vašim mišicam.

Kakšen način masaže je najboljši?

Potrebe vsakega posameznika se razlikujejo glede na življenjski slog. Kot vodilo, redne terapevtske masaže najbolje delujejo na 4 do 6 tednov. To je zato, ker morajo vaše mišice ostati sproščene in se premikati skozi ves razpoložljiv obseg. V nasprotnem primeru postanejo »bitja navade«. Če so najpogosteje napeti, bodo to imeli za normalno. In … vsi vemo, kaj to vodi v … napete mišice, stres in bolečino! V težjih primerih kakšne bolečine se svetuje fizioterapija.

Za optimalne rezultate in manj možnosti za bolečine v mišicah dan po masaži bo redna masaža preprečila, da bi se vaše telo odzvalo ne le na pozitivne spremembe, ki jih poskušamo zagotoviti, ampak lahko tudi prekvalificira vaše telo, da si pomaga samo in vam z boljšim bolj zdravim.

Za nasvet, ki je specifičen za vaše terapevtske potrebe, vprašajte svojega masažnega terapevta, kako redno je po njegovem mnenju potrebna masaža za optimalno delovanje.

Kakšna je razlika med zdravilno in sprostitveno masažo?

Ste si kdaj zaželeli masaže, pa se niste mogli odločiti, ali potrebujete zdravilno masažo ali samo osvežilno in sproščujočo sejo za zmanjšanje stresa? No, tukaj je razlaga, ki vam bo pomagala ugotoviti, kaj točno želite!

Kaj je sprostitvena masaža?

Sprostitvena masaža pomaga pri razbremenitvi in ​​sprostitvi telesa ter je odlična za tiste, ki imajo naporen delovni teden ali si želijo privoščiti TLC! Tretma je sestavljen iz tekočih udarcev, gnetenja in nežnih manipulacij mišic, ki se izvajajo na izbrani pritisk. Je neboleč način za sprostitev mišic in uma.

Kaj je zdravilna masaža?

Če imate posebno mišično napetost ali kronično bolečino, je lahko za vas zdravilna masaža . Vaš terapevt za zdravilno masažo bo ocenil, kje potrebujete zdravljenje in kaj lahko povzroča vašo bolečino. Izvedli bodo nekaj testov, da ugotovijo, katere mišice vam povzročajo težave, in vam bodo prilagodili načrt zdravljenja. Samo zdravljenje lahko vključuje delo globokih tkiv za kratka obdobja, vendar so rezultati vredni!

Zdravilna masaža lahko hitro olajša bolezni, kot so išias , karpalni kanal , otrdelost vratu , glavoboli , športne poškodbe in številne druge težave, ki jih je mogoče olajšati z zdravilnim tretmajem.

Če želite več nasvetov o tem, kaj je najbolje za vas, nas pokličite, da se pogovorimo o vašem stanju. Ali pa rezervirajte svoj termin in uživajte v ugodnostih. Na voljo so tudi popusti zasebnega zdravstvenega sklada.

Kakšni vrste masaže poznamo?

Strokovna zdravstvena ekipa pri PhysioWorks vključuje več usposobljenih terapevtov za korekcijsko masažo, ki skrbijo za vašo optimalno nego mišic. Ugotovili boste, da vam bo vaš remedijski masažni terapevt zagotovil odličnost pri športu in oskrbi mišičnih poškodb. Zasebno zdravstveno zavarovanje krije masažne terapevte.

Pogosti slogi masaže

 • Tehnika aktivnega sproščanja – ART
 • Globoka masaža tkiv
 • Limfna drenaža
 • Miofascialna sprostitev
 • Masaža pred dogodkom
 • Nosečniška masaža
 • Sprostitvena masaža
 • Zdravilna masaža
 • Športna masaža
 • Športna obnovitvena masaža
 • Švedska masaža
 • Terapevtska masaža – z pomočjo tecar terapije
 • Terapija s sprožilnimi točkami

Terapija z masažo mehkih tkiv

Terapija masaže mehkih tkiv vključuje neposredno fizično delovanje na mehka tkiva vašega telesa. Vaše mišice, kite, vezi ali drugo vezivno tkivo, kot je fascija, so ciljne strukture.

Masažni terapevti imajo različne stile masaže, ki jih prilagodijo vsaki stranki. Tehnike mehkih tkiv vključujejo celo vrsto masažnih globin, pritiskov in trajanja.

Slogi masaže vključujejo:

Švedska masaža

Nežen in sproščujoč slog masaže, ki vključuje dolge, gladke poteze za sprostitev in mehčanje površinskih mišic. Odlična možnost masaže za tiste, ki iščejo nežno nego za spodbujanje tega sproščenega občutka brez stresa.

Globoka masaža tkiv

Globlja masaža je usmerjena v globlje plasti mišičnega in vezivnega tkiva. Ta slog masaže vključuje počasne, globoke poteze za razbijanje trdovratnih vozlov in napetih mehkih tkiv. Globinska masaža je odlična za tiste, ki trpijo zaradi kronične napetosti, nastajanja brazgotin, diastaze po nosečnosti.. ponavljajočih se obremenitev ali redne telesne dejavnosti.

Športna masaža

Športna masaža posebej obravnava tiste, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo. Športna masaža se osredotoča na preprečevanje in zdravljenje poškodb, hkrati pa izboljšuje atletsko zmogljivost. Terapevti običajno uporabljajo mešanico tehnik švedske masaže in masaže globokih tkiv. Masažni terapevt bo vašo športno masažo pogosto zaključil z nežno raztezno terapijo

Zdravilna masaža

Zdravilna masaža je način, ki vključuje številne tehnike za lociranje in zdravljenje mišično-skeletnih neravnovesij in kronične/akutne bolečine. Posebne uporabljene tehnike vključujejo: švedsko in globoko tkivno masažo, terapijo s sprožilnimi točkami, miofascialno sproščanje, tehnike mišične energije in raztezanje. Terapevtska masaža je koristna za tiste, ki trpijo zaradi določenih težav ali tiste, ki želijo zagotoviti, da njihovo telo deluje na optimalni ravni.

Nosečniška masaža

Masaža z izborom švedskih, globokih in terapevtskih masažnih tehnik zmanjšuje stres, zmanjšuje otekline, lajša bolečine ter zmanjšuje tesnobo in depresijo. Nosečniške masaže potekajo, ko je ženska na boku ali hrbtu. Vaš maser bo masažo prilagodil individualnim potrebam ženske.

Kakšne so lahko nevarnosti in stranski učinki masaže?

Torej, kaj točno bi lahko šlo narobe z masažo?

 • neposredno povzročijo nove poškodbe, večinoma modrice in poškodbe živcev (večinoma manjše, a zagotovo ne vse, in spet)
 • poslabšajo obstoječe poškodbe in kronične bolečine
 • paciente odvrniti od ustreznejše oskrbe
 • rahlo obremeni živčni sistem
 • verjetno povzroči rabdomiolizo (preveč beljakovin, ki se sprostijo v krvni obtok iz zdrobljene mišice)
 • verjetno nekoliko zmanjšajo atletsko uspešnost (ali le veliko manj koristno kot pravilno ogrevanje)
 • izprazniti denarnice (ni poškodba, ampak druga vrsta bolečine)
 • paciente odvrniti od ustreznejše zdravstvene oskrbe
 • pri otrocih ali odraslih z ADHD je potrebno bolj pazljivo