Kaj je šotor za gojenje rastlin in kakšne šotore za vzgojo rastlin poznamo

Home / Partnerske objave / Kaj je šotor za gojenje rastlin in kakšne šotore za vzgojo rastlin poznamo

Če želimo gojiti rastline pod umetno svetlobo običajno potrebujemo šotor za gojenje rastlin ali prostor za gojenje. Če bomo opremljali prostor za gojenje potem moramo po stenah polepiti odbojno platno. Pri šotoru za gojenje rastlin ali grow box-u, pa je to že v kompletu, saj so stene oblečene z odbojnim platnom. Odbojno platno je zelo pomembno saj omogoča izkoristek svetlobe, katera bi se sicer porazgubila po prostoru.šotor za gojenje rastlin

Kaj je šotor za gojenje rastlin

Šotor za gojenje rastlin, je posebna oblika šotora, ki je izdelan iz debelejšega sintetičnega platna. Ta je na notranjih stenah oblečen v odbojno platno. Odbojno platno je namenjeno odbijanju svetlobe, katera sveti v stene growboxa-a. Ta svetloba se odbije nazaj proti rastlinam in tako izkoristimo tudi odbojno svetlobo za rast rastlin.

 

Growbox ali šotor za gojenje ima kovinsko konstrukcijo, katera nosi celoten šotor. Na stropu ima kovinske palice, na katere obesimo luči za gojenje rastlin. Te loči se splača obesiti na ketno ali posebno zaskočno vrv ali “rope ratchet”. S tako zaskočno vrvjo, lahko zvezno nastavljamo višino naših luči za gojenje.

 

Šotor za gojenje rastlin ima tudi odprtine za dovajanje in odvajanje zraka iz growbox-a. V njemu lahko uporabimo tudi “cool tube” ali tubo za žarnico, s katero hladimo luči za gojenje. Za hlajenje luči za gojenje rastlin ter za prezračevanje šotora potrebujemo tudi primeren ventilator. Ta ustvarja v grow box-u podtlak in odvaja odvečno vlago ter vonjave iz šotora.

Kakšne šotore za vzgojo rastlin poznamo

Med šotori za gojenje izstopajo najbolj proizvajalci Pirate Box in Secret Jardin, katera sta zelo priljubljena na slovenskem tržišču. Poleg teh v tujini najdemo veliko proizvajalcev tovrstnih šotorov.

Šotor za gojenje rastlin običajno kupimo brez dodatne opreme, kot je ogleni filter, luči za gojenje rastlin ter ventilatorji in cevi. Te dodatke je potrebno posebej kupiti. Pri mnogih ponudnikih dobimo grow box kit ali grow box set, kjer je v ceni všteta še vsa dodatna oprema.

Šotor za gojenje dobimo v različnih dimenzijah in velikostih.  Velikosti gredo od 40x40x120 cm pa vse do dimenzij z dvojnimi vrati 300x300x200 cm. Velikost je odvisna od tega, katere rastline bomo gojili ter od same višine rasti rastlin, ki bodo v njemu.

Vir: https://420bigbud.com/best-grow-box/