Ali so ventuze primerne za lajšanje bolečin?

Home / Aktualno / Ali so ventuze primerne za lajšanje bolečin?

Ventuze in pozitivni učinki vakuma

Ventuze so masažni pripomočki, ki jih najdemo v različnih velikostih in materialih. Večinoma so izdelane iz stekla, silikona ali plastike. Uporabljajo se v kombinaciji z masažo za izboljšanje krvnega obtoka, odpravljanje mišičnih krčev, bolečin, za sprostitev mišic in odpravljanje toksinov iz telesa.

Ventuze oziorma masaža z ventuzami deluje v nasprotni smeri, kot katera koli druga tkivna masaža. Saj med masažo podtlak ventuze vleče tkiva navzgor, pri navadni masaži pa potiskamo tkiva v telo oziroma skupaj. Temu primerno masaža z ventuzami deluje na telo po plasteh in prinaša neverjetne rezultate pri okrevanju. Kot namigujem že sedaj, se že zavedate, da so ventuze v kombinaciji z drugimi masažnimi tehnikami, enkraten pripomoček za lajšanje in odpravo bolečin.

Ventuze se že več tisoč let (več o zgodovini masaže z ventuzami) uporablja za rahljanje brazgotinskega tkiva (+ povezane težave s tem), sproščanje fascialnega tkiva, tretiranje vnetij, za povrnitev elastičnosti kože, odpravo celulita in strij, za lajšanje bolečin v “križu”, vratu, zapestju…

Če se natančneje dotaknemo posameznih telesnih sistemov, pri katerih si lahko pomagate z ventuzami:

  • Sklepi: Izboljša absorpcijo sinovialne tekočine v sklepu.
  • Limfni sistem: Vzpodbudi pretok zastale limfe, izloča zastale toksine, podpira globljo limfno drenažo in funkcije imunskega sistema.
  • Mišični sistem: Vzpostavi in ohranja zdravje skeletnega mišičja; Tkiva se razlepijo, podaljšajo in tako naredijo prostor za svežo kri, ki mišico regenerira; Večja gibljivost tkiva; Prekrvavi tudi področja ishemije; Pomaga pri regulaciji telesne temperature; Mehča brazgotinsko tkivo nastalo na mišici.
  • Koža: Stimulira tvorjenje kolagena in elastina; Zmanjšuje vidnost celulita in strij; Rahlja in razteza površinske brazgotine; Poveča obnovo kože; Odstrani poroženelo povrhnjico – piling (pogosto se zato pojavi v ventuzi rjavkast izloček).
  • Živčni sistem: Stimulira živčni sistem; Boljše prenašanje informacij; zviša prag občutljivosti na bolečino.
  • Psihološki učinki: Deluje pomirjevalno in sprostitveno.
  • Protibolečinska masaža z ventuzami, ki sem jo opravila v Centru Possible, me je naučila vse našteto.Prav tako sedaj si sama lahko pomagam pri veliki večini bolečin, ki si jih prigaram v dolgem delovniku ali rekreaciji.

Katere tehnike uporabiti za odpravo bolečin z ventuzami?

V prvem poglavju smo bolj na splošno govorili o samih pozitivnih učinkih ventuz. Sedaj vam bom podrobneje opisala, katere so pravzaprav najučinkovitejše tehnike za odpravo bolečin z ventuzami.

Tečaj masaže, vedno poudarja začetno ogrevanje, ki ga lahko počnete z ventuzami ali z manualnimi tehnikami (recimo s klasično masažo, vendar več o tem v naslednjem poglavju). Tehnika se imenuje vlek in relaksacija. Tehnika je učinkovita za ogrevanje tkiva, navajanje tkiva na negativen pritisk ventuze. Tečaj masaže omenja, da se to tehniko uporablja tudi za masažo prsnega koša, saj z vibracijami, ki jih povzroča lajšamo simptome astme. Kako izvedemo tehniko? Ventuzo stisnemo, damo na kožo za 2 sekundi in vakum sprostimo. Enako ponovimo po celotni napeti mišici, da jo ogrejemo ali zmanjšamo nelagodje stranke.

Druga tehnika, ki jo poudarja tečaj masaže, kot osnovno je tehnika vzporednega drsenja z mišičnimi vlakni. Tehniko izvajamo po prej nanešenem olju. Učinkovita je za ogrevanje mišice, miofascialno sproščanjesproščanje napetosti v mišici, za zmanjšanje mišičnega tonusa in rahljanje vozličkov ter in povečanje mišične prožnosti. Izvajamo jo tako, da ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi, drsimo v smeri mišičnih vlaken. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge. Pri tej in naslednji tehniki, ki pride, moramo biti pozorni, da ne ustvarimo premočnega vakuma!

Tretja, zadnja, enostavna tehnika, ki jo poudarja tečaj masaže je tehnika drsenja prečno čez mišična vlakna. Tehniko izvajamo šele po prejšnji tehniki, saj je veliko bolj agresivna.
Učinkovita je za miofascialno sproščanje, za povečanje mišične prožnosti in sklepne gibljivosti ter mehčanje brazgotin (s prečnim drsenjem čez brazgotino). Izvajamo jo tako, da ventuzo z blagim vakumom stisnemo na kožo in z dvigom ventuze proti sebi drsimo prečno čez mišična vlakna. Lahko uporabimo tudi dve ventuzi in ju odmikamo eno od druge. Tkiva je potrebno prej ogreti, zato prilagodi vakum in material ventuze.

Kako kombinirati tehnike klasične masaže z ventuzami?

Že v prejšnjem poglavju sem omenila, da se za ogrevanje tkiv, lahko uporabijo manualne tehnike iz klasične masaže. Tečaj klasične masaže sem opravila predno sem sploh pričela z opravljanjem drugih tečajev in že ob zaključevanju tega tečaja, sem se spogledovala z ventuzami, ki jih je maserka Mateja imela ob sebi. Tehnike klasične masaže, ki so smiselne, da jih vključimo, so površinsko glajenje, globoko glajenje in gnetenje.

Glajenje Je osnovna masažna tehnika, kot že omenjeno jo razdelimo na površinsko in globoko glajenje. S površinskim glajenjem maser nanaša olje in z vami ustvari prvi stik. Občuti se nežno, prijetno in sproščujoče. Globoko glajenje je tehnika, ki je namenjena ogrevanju tkiva, vzpodbuditvi venskega pretoka in palpaciji globljih mišic. Tehnika je še vedno zelo prijetna, kljub močnejšemu izvajanju, občutite prijetno ogrevanje telesa.
Glede na velikost površine, ki jo masiramo, gladimo z različnimi deli roke. Tečaj klasične masaže me je naučil tehnik, ko uporabljamo obe roki, eno roko, del dlani ali le jagodico prsta, najpogosteje palca.

Gnetenje je druga tehnika, ki se jo uporablja najpogosteje. Tečaj klasične masaže navaja, da ima največji vpliv na kožo in mišice, posebno tiste, ki ležijo tik pod kožo. Gnetemo mišico, del mišice ali skupino mišic. Kadar gnetemo mišice po daljši neaktivnosti, želimo doseči njeno optimalno dolžino, elastičnost in normalizacijo mišične napetosti (tonusa). Z gnetenjem se borimo tudi proti negativnim učinkom mišične atrofije (zmanjšanju mišične mase).
Prijemi gnetenja morajo dajati videz valovanja, stiskanja in premikanja tkiva. Pravilen prijem je prijem, pri katerem so prsti stegnjeni. Stisk izvedemo z addukcijo in opozicijo palca ter močno fleksijo v metakarpofalangialnih sklepih. Način gnetenja izberemo glede na obliko in dolžino mišice. Dolge in sloke mišice gnetemo s tremi prsti, večjo mišično skupino gnetemo z dlanmi, ploščate mišice z ulnarno stranjo dlani, itd. Prijemi ne smejo povzročati bolečine.

Ko zaključimo s temi tremi tehnikami, nadaljujemo z masažo z ventuzami, po navodilih v zgornjem poglavju.

Uporabiti tehnike športne masaže pred ali po masaži z ventuzami?

Osnovno pravilo vsake masaže je, da mišice postopoma ogrevamo, saj lahko v nasprotnem primeru povzročimo veliko mehko-tkivne škode! Sedaj ali boste sprva izvedli masažo z ventuzami ali športno masažo, je vseeno. Tečaj športne masaže, ki sem ga jaz opravljala navaja, da se priporoča prvo izvesti športno masažo in na koncu masaže vsakega segmenta, šele masažo z ventuzami. To lahko upoštevamo zgolj iz vidika delovanja ventuze.

Ko ventuze pritrdimo na kožo, s tem ustvarimo negativen pritisk. Negativen pritisk povleče tkiva v ventuzo in istočasno povzroči vlek telesnih tekočin v ventuzo. Če so mišice, ki ležijo pod ventuzo preobremenjene in v njih že delj časa zastaja kri bo kmalu pod ventuzo pojavil temnješi krogec, ki nam bo nakazal na slabšo prekrvavljeno mišico (vsaka barva in izloček, ki se pojavi ima svoj pomen – več o tem naslednjič). Sedaj smo “staro” kri “povlekli” bližje površini kože in v boleči mišici naredili prostor za novo svežo kri, ki bo mišico regenerirala.

Sedaj razumemo, da ventuze še dodatno pripomorejo k izboljšani regeneraciji.

Vsak od nas, se je s kakšnimi bolečinami po športu že zagotovo srečal. Nekatere so izzvenele same, za druge ste poiskali pomoč. Primaren cilj športne masaže je vzpostavitev preventive, zato, da do tega neprijetnega prisilnega počitka sploh ne bo sploh prišlo. Naš sekundaren cilj, je pomoč pri kurativi, torej vzpostavitev nebolečega gibanja in ustreznega mišičnega tonusa. Na tem mestu poudarjam, da športna masaža ni zdravilo, temveč del terapije, ki ugodno vpliva na psihofizično stanje športnika.

Maser uporablja močnejše in počasnejše tehnike, ki so lahko tudi boleče. Med masažo kombinira tehnike glajenja, gnetenja in vtiranja, z namenom vzpostavitve mišičnega tonusa. Manualno tehnike se pogosto kombinira v fazi ogrevanja z masažo v vročimi kamni, nato z masažo z ventuzami in povsem na koncu za oblažitev vnetja z limfno drenažo.

Če te zanima več o tehnikah športne masaže, ti predlagam enkraten nakup Tečaj športne masaže, v katerem je vse zelo natančno pokazano in razloženo.

Uporabljeni viri: